Közel kétmilliárdos beruházás biohulladék feldolgozására

Biohulladék

Az év közepén kezdi meg működését a TRP-Terenye Kft. biohulladék-feldolgozó üzemcsarnoka Bátonyterenyén. A közel kétmilliárd forintos beruházás keretében létesülő üzem 25 embernek ad majd munkát a Nógrád megyei városban. 

Az üzem célja egy olyan egyedülálló komplex technológia megvalósítása, mely különböző biohulladék-fajták széles körű hasznosítását teszi lehetővé környezetbarát tüzelőanyag előállításával. A májusi próbaüzem után az év közepére várható a biohulladék-feldolgozás indítása.
Az 1 milliárd 866 millió forintos beruházáshoz a TRP-Terenye Kft. több mint 900 millió forint támogatást nyert el a Gazdasági Operatív Program  pályázatán.
A projekt hosszú távú célja a lerakókba kerülő hulladékok mennyiségének csökkentése, illetve azokból értékes másodnyersanyagok kinyerése, továbbá az értékesített termékek segítségével más, környezetszennyező anyagok kiváltása. A társaság évi 10 ezer tonna biohulladék feldolgozását tervezi, ehhez több hazai céggel is folytat tárgyalásokat.
A beruházás az egyik leghátrányosabb helyzetű, magas munkanélküliségi adatokkal bíró kistérségben valósul meg, ezért jelentős, hogy általa 25 új munkahely jön létre.

fotó: labinfo.hu