Közel 300 település jelentkezett az idei Virágos Magyarországért versenyre

Siófopk

A május végén zárult nevezési határidőig közel 300 település jelentkezett a Magyar Turisztikai Ügynökség által 23. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre. A résztvevők száma egyharmaddal több a tavalyinál.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A versenyt több minisztérium, illetve parlamenti bizottság, valamint számos civil szervezet is támogatja. A turisztikai régiók közül idén Budapestről és környékéről 32, Nyugat-Dunántúlról 50, Közép-Dunántúlról 28, a Balaton környékéről 29, Dél-Dunántúlról 43, Észak-Magyarországról 36, Észak-Alföldről 26, Dél-Alföldről 30, míg a Tisza-tavi régióból 7 nevezés érkezett. A megyék közül a legtöbb, 25 jelentkezés Veszprém megyéből érkezett. A nevezésekkel együtt a települések írásos bemutatkozó anyagot és képeket is küldtek, amelyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mozgalom megújult honlapján.

A területi zsűrik a nyári hónapokban keresik fel a benevezett településeket, s a helyszínbejárások után nevezik meg a verseny kiírói 2016 legvirágosabb városát és falvát, amelyek 2017-ben képviselhetik Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Tavaly Siófok és Balatongyörök indult az európai versenyen, ahol Balatongyörök aranyérmet, Siófok pedig ezüstérmet és a legszebb főtér különdíját nyerte el. Ebben az évben Mosonmagyaróvár és Dunakiliti készül az európai megmérettetésre. E két település a tavaly novemberi díjátadó óta a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság és a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével készül a versenyre. A nemzetközi zsűri július elején érkezik meg hazánkba.

fotó: siofok.hu