Kőszeg egész évben sok látnivalót kínál

Kőszeg


A hazánk nyugati határrészén található hangulatos kisváros gazdag múltja révén jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében. A Jurisics-vár, a műemlékek sora, a történelmi belváros sok-sok érdekességet kínál az ide látogató turistáknak. Básthy Béla polgármesterrel beszélgettünk.

‒ Ön korábban alpolgármesterként segítette munkájával a városvezetést. Immár polgármesterként mi jelenti önnek a folytonosságot, és miben ígér változást?

‒ Az elmúlt ciklusban szoros együttműködés jött létre Kőszeg és a Magyar Kormány között a város egyedülálló műemléki és kulturális örökségének megújítása és hasznosítása érdekében. Olyan kiemelt műemlékek felújítása zajlik, mint a Bencés Rendház és a Festetics-palota. Ezt a programot mindenképpen folytatni fogjuk, de az intézmények fejlesztése mellett a város gazdaságát is szeretném az eddiginél eredményesebben élénkíteni, dinamizálni.

‒ Idén fejeződik be a város ötéves gazdasági programja. Ennek melyek voltak a sarokkövei, illetve körvonalazódtak-e már az új elképzelések?

‒ Kőszeg, mint minden város, arra törekedett, hogy minél eredményesebb legyen a 2014–2020-as fejlesztési időszak forrásainak megszerzésében. A város több mint 3 milliárd forintot nyert el saját projektjeire, de az állami és egyházi fejlesztések még ezt is jelentős mértékben meghaladták. Különösen fontos cél volt az oktatási intézményrendszer és a műemléképületek felújítása. Folytatjuk a közlekedés fejlesztését, a belváros felújítását, a műemlékek funkcióváltó hasznosítását. Egy nagy történelmi múltú kisváros számára komoly kihívás, hogy örökölt értékeit a mai elvárásoknak megfelelve őrizze meg.

‒ Milyen turisztikai jellegű fejlesztések valósultak meg az elmúlt esztendőkben, s a városvezetés tervei között szerepelnek-e újabb beruházások?

‒ Maga a belváros igazi attrakció, ezért a műemlékek és a közterületek felújítása kiemelt turisztikai jelentőséggel bír. A Jurisics tér és a vár felújításával a belváros megszépült, és hamarosan 150 új szálláshely várja a vendégeket. Nagyon fontos a magántőke aktivitása, a Kisfaludy szálláshely fejlesztési programban hat kőszegi vállalkozás is támogatottként vesz részt. A közeljövőben több kerékpárút is épül, natúrparki térségként pedig nagy lehetőségek kínálkoznak az aktív és az ökoturizmus számára.

‒ Kőszeget sokan a megye ékszerdobozaként emlegetik. A város rendkívül színes kulturális programkínálatából melyek esnek az idei év utolsó napjaira?

‒ Javában zajlanak a Kőszegi Advent programjai, a Jurisics tér ilyenkor egy meghitt, a valódi értékek felé forduló találkozóhellyé válik. Az egész országból sokan keresik ezt az alpesi hangulatú kisvárost, amely minden héten új arcát mutatja. Kulturális programok, natúrparki mesterek és a kőszegi borászok várják lobogó tűz mellett a vendégeket. Fedett jégcsarnokunk az ünnepek alatt is üzemel. Lesz újévi koncertünk a Jurisics-várban, a farsang idején pedig minden hétvégén.