Komló tudatosan alakítja az itt élők jövőjét

Komló


A Mecsek szívében fekvő észak-baranyai város, a megye második legnépesebb települése egy bő évszázadon át a szénbányászatáról volt nevezetes. Komló fejlődésének egyik legfontosabb eleme napjainkban a gazdaság megerősödése, versenyképességének növekedése. Polics József polgármestertől kértünk interjút.

– Tavaly volt Komló várossá nyilvánításának 70. évfordulója. Nyílt lehetőségük közösségi rendezvények szervezésére?

– Szerencsére a fokozatosan enyhülő járványhelyzet lehetővé tette számunkra, hogy 2021 második félévében a város kerek születésnapjáról méltó módon megemlékezhessünk. Hetven esztendő nem oly hosszú idő egy Árpád-kori település életében, ám az idősebbek azt mondják, hogy az elmúlt tíz évben Komlón annyi változás, fejlődés történt, mint soha korábban.

   2000. január 30-án hozták felszínre a legutolsó csille szenet. Most, 22 évvel később elmondhatjuk azt, hogy hál’ isten régen túl vagyunk a bányabezárások okozta krízisen. Az egykori bányásztelepülés mára egy európai színvonalú, dinamikusan fejlődő várossá vált a Kelet-Mecsek kapujában, immár gyönyörű természeti környezetben, hiszen az egykori bányák sebei sorra begyógyultak.

   Az elmúlt 12 év beruházásai közül ki kell emelni az út- és közterületfejlesztést. Kis híján valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság épületeiben megvalósult az energetikai korszerűsítés. Korszerű buszpályaudvar épült, megújult a vásárcsarnok. A volt bányaépületeket visszavásároltuk, felújítottuk és vállalkozóknak adtuk bérbe. Bányászattörténeti emlékkiállítás nyílt a városi könyvtárban.

   Idén ünnepeli megalakulásának 100. évfordulóját a Komlói Bányász Sportkör. Kormányzati támogatásból megépülhet egy száz férőhelyes sportszálló, amely erősíthetné a sportturizmust.

   A városvezetés céljai rendre valóra váltak, s ebbe a közösen választott irányba kell haladnunk tovább az előttünk álló években is.

– Az ön által említett bányabezárások egyben munkahelyek megszűnését is jelentették. Túl vannak a nehezén?

– 2010-ben Komlón még 27 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ám a kormány által meghirdetett munkahelyteremtő programoknak köszönhetően, amelyek megvalósításához a maga eszközeivel és lehetőségeivel a városvezetés is csatlakozott, napjainkban a munkanélküliek száma 7,6 százalékra csökkent. Hozzáteszem, a COVID-járvány első hullámainak idején a ráta enyhén növekedett, ám mára ismét lecsökkent, és az említett arányszám körül mozog.

   Az önkormányzat minden támogatási lehetőséget megragadott. Kezdetben a közmunkaprogram kínálta opcióval éltünk. Akkoriban Komlón a közmunkások száma meghaladta a kétezret, jelenleg viszont kétszáz alatt van, ugyanis időközben sokan találtak állást az elsődleges munkaerőpiacon. 

   Sikerült olyan kedvezményeket meghirdetnünk a helyi vállalkozások számára, amelyeknek köszönhetően megindult a gazdaság fellendülése. Például ingyen vagy jelképes összegért biztosítottunk zöldmezős beruházásokhoz telkeket, és ugyanily módon adtunk bérbe ingatlanokat. S ezt a mai napig megtesszük, mivel Komlón a munkanélküliek száma még mindig magasabb az országos átlagnál. Ezért továbbra is a foglalkoztatásbővítés az egyik legfontosabb feladatunk. 

   A gazdaságélénkülést jól mutatja, hogy a 2021. évi, tehát a pandémiás időszak alatti adóbevételünk meghaladta az egymilliárd forintot. 

– A régióban, de a városban is évek óta komoly problémát jelent a fiatalok elvándorlása, a csökkenő születésszám. Mit tudnak tenni az elvándorlás mérsékléséért, illetve megszüntetéséért?

– A fiatalok itt tartása érdekében is mindig igyekeztünk a kormányzati támogatásokat kiegészíteni önkormányzati juttatásokkal. Például a nagycsaládosoknak ingyen adtunk összközműves telkeket, a friss házasoknak pedig jelképes összegért, négyzetméterenként mindössze ezer forintért. E lehetőséggel a mai napig élhetnek a fiatalok. Használt lakás vásárlása esetén három gyermekig adunk egymillió egyszázezer forintos támogatást, amelyből 550 ezer forint vissza nem térítendő, a maradék 550 ezer forint pedig egy év türelmi időt követően 60 hónap futamidővel kamatmentes kölcsön. A lakás- és otthontámogatási rendszer egyetlen kikötést tartalmaz, nevezetesen, hogy a szülők gyermekeiket a komlói oktatási intézményrendszerbe írassák be.

   A fiatalok számára, a szakmunkásképzéstől az egyetemi oktatásig különféle ösztöndíjrendszereket vezettünk be. Egyetlen feltételt szabtunk: a szakmunkás-bizonyítvány, illetve a diploma megszerzését követően a fiatal Komlón vállaljon munkát. 

– A Komlói Kaptár Helyi Közösség célul tűzte a város kulturális sokszínűségének megőrzését, az itteni értékeken alapuló programok szervezésével a komlóiak életminőségének javítását. Sikerült elérni ezeket a célokat?

– Az elmúlt tizenkét év során jelentősen megerősítettük a civil közösségeket, ami a helyi identitásformálásban, a gyökerek megerősítésében nagyon fontos szempont. 

   Komlón több mint százötven civil szervezet működik, persze egymástól eltérő aktivitással. Az viszont tény, hogy a városban gyakorlatilag kétnaponta van valamilyen civilek által szervezett rendezvény.

   Sokan vélekednek úgy, hogy a megyében Pécs mellett Komló a kultúra másik fővárosa. Nagy hagyománya van a Komlói Amatőr Színházi Találkozónak. Idén ünnepeli 50. születésnapját a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál. Ugyancsak hírünket viszi a nagyvilágba a Hét Domb Filmfesztivál. 

   Kórusainktól a népi kézműveseken át a hagyományőrző egyesületekig sok minden színesíti a város kulturális életét. 

   Amikor azt tapasztaltuk, hogy a civil közösségek „kinőtték” a háttér-infrastruktúrát, tudtuk, hogy előre kell lépnünk. Korábban a 330 férőhelyes színháztermünk és a közösségi ház állt a kulturális programok rendelkezésére, s ezek már kevésnek bizonyultak. Az utóbbi épület bővítésével és korszerűsítésével jön létre a Kaptár, ahol a különféle művészeti csoportok, mint megannyi méhecske, kapnak helyet. A teljes felújítással 2023 elejére végzünk.

– A városban számos turisztikai attrakció található, amelyek fejlesztésével a jövőben jelentősen növekedhet a településen eltöltött vendégéjszakák száma. Milyen lehetőségei vannak a turizmusnak?

– Idegenforgalmi szempontból Komló előretolt bástyája Sikonda. Közigazgatásilag az üdülőterület városunk része, gyógy- és wellnessfürdővel, két horgásztóval, szabadidőközponttal, kempinggel. 

   Népszerű a környékünkön a bakancsos turizmus, és sokan látogatják a helyi állatkertet is. Az úgynevezett Dínó-program során pedig, amely bizonyos értelemben kapcsolódik a bányászat kialakulásához, látógatóközpont épül, 21. századi technikákkal. A várható átadási határidő 2023 nyara.

   A Kaptárnál olyan közösségi teret hozunk létre, ahol a legkisebbektől a szenior korosztályig mindenki talál majd magának kedvére való programot. Márciusban adtunk át egy új szabadidőközpontot, bel- és kültéri sportolási lehetőségekkel. Ezt később bővíteni szeretnénk egy ügyességi pumpapályával, kilátóval és lőtérrel, újabb játékelemekkel. 

   Itt kell megjegyeznem, hogy a 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódóan Komló városának közel 5,2 milliárd forintos támogatást már megítélt a kormány.