Komló sikeresen talpra állt a bányászat megszűnése után

Komló


Az egypólusú, függőséget jelentő gazdaság helyett a több lábon állás jellemzi Komlót. A bányászat megszűnése után az önkormányzat a kormányzati intézkedésekhez társulva jelentős gazdaságfejlesztési és letelepedési programot valósít meg. A részleteket Polics József polgármester ismertette lapunkkal.

− A város neve összeforrt a szénbányászattal. Megszűnése után gyors ütemben fogyott a lakosság. Sikerült ezt megállítani és új irányt szabni a város fejlődésének?

− Arra törekszünk, hogy a körülményekhez igazodva és a kínálkozó lehetőségeket maximálisan kihasználva mindent megtegyünk Komló fejlődéséért, amit alapvetően az országos tendenciák és különösen Pécs pozíciói befolyásolnak. A helyi gazdaságot most nem egy mamutvállalat, hanem számos kisebb, jelentős részben helyi tulajdonú cég dominálja, amelyek a textilipartól a csúcstechnológiájú fémipari berendezések gyártásáig számos területen tevékenykednek. A sokoldalúságnak köszönhetően Komló ma válságállóbb, egy-egy szektor visszaesését más területek ellensúlyozni tudják. Az elmúlt években számtalan programot indítottunk és működtetünk sikerrel annak érdekében, hogy a komlóiak helyben tudjanak boldogulni. Infrastruktúrát, ipari parkot fejlesztünk, a vállalkozásokat munkahelyek létrehozásában, a fiatal családokat az otthonteremtésben segítjük. Az elmúlt években munkahelyek százai születtek azért, mert ingyen vagy jelképes összegért adunk területet, bérelhető ingatlant. Most vásárolta meg az önkormányzat a volt bányászfürdőt, amelyből inkubátorházat alakítunk ki, hogy ezzel is segítsük a vállalkozások talpon maradását.

Speciális helyzetben van a város, hiszen a rendszerváltáskor 31, ma 25 ezer lakója van, az infrastruktúrája viszont az előbbihez épült ki, ezért nagy figyelmet szentelünk a családok támogatására. Nálunk ingyen telket, építéshez, lakásvásárláshoz vissza nem térítendő, valamint kamatmentes támogatást kaphatnak azok a szülők, akiknek a gyermekei komlói intézményekbe járnak.

− Hagyományokban bővelkedő múltról, gazdag kulturális és sportéletről, a mindennapokkal kapcsolatos érdekességekről ejt szót polgármesteri köszöntőjében a város honlapján. Melyek ezek?

− Komló mindig is büszke volt arra, hogy méretéhez képest nagyon élénk kulturális és sportélettel rendelkezik. Vannak évtizedes tradíciókkal rendelkező eseményeink, mint például az őszi Komlói Napok és bányásznap, vagy a világ minden tájáról vendégeket vonzó nemzetközi gyermekkórus-fesztivál. Komló életerejét bizonyítja, hogy nemcsak a hagyományainkat ápoljuk, hanem új tradíciókat is teremtünk. A kilencedik kolbásztöltő fesztiválon, februárban zsúfolásig megtelt a városi sportcsarnok. Öt éve indult a Komlói Amatőr Színházi Találkozó, amire az egész országból ideutaznak a fellépő társulatok, a Hét Domb Filmfesztivál pedig idén lesz hároméves. Különleges látnivalónk a Komlosaurus carbonis, a Zobák-aknából teljes épségben előkerült dinoszaurusz lábnyom, mely lelet a komlói múzeum gyűjteményében megtekinthető.

Tömegeket vonzanak a sportesemények is, legyen szó rallyról vagy kézilabdáról. Manapság a legsikeresebb egyesület az élvonalbeli férfi kézilabdázóké, de más sportágakban is olimpikonokat, paralimpikonokat nevelt a város. A közösség − nagyvároshoz képest talán meglepő − összetartó ereje még a bányászhagyományokból ered, amelyek a mai napig hatnak az itt élőkre.

− Irigylésre méltó környezetben, a Kelet-Mecsekben fekszik Komló. Ki tudja-e aknázni az ebben rejlő lehetőségeket?

− Bizonyára nem a turizmus számunkra az egyedüli lehetőség, de a több lábon állás egyik fontos pillére lehet, ráadásul nem számít újdonságnak, hiszen az egyedülálló mikroklímájú, Komlóhoz tartozó sikondai völgyben évtizedek óta működik és nagyon népszerű a gyógyszálló. Manapság azokat is megcélozzuk, akik természetközeli környezetben, túrázással, erdőjárással szeretnének kikapcsolódni. A Mecsek környező vonulatai tele vannak lenyűgöző szépségű természeti látnivalókkal, amelyek felfedezéséhez a város tökéletes kiindulópont.

− Hogyan határozta meg a városvezetés Komló jövőképét?

− A polgármesteri szék átvételekor az elsődleges törekvésünk a stabilizáció és a fenntartható gazdálkodás kereteinek megteremtése volt. Ez néhány év alatt sikerült, így egyre merészebb célokat tűzhettünk ki magunk elé. A lehető legtöbb külső forrást a városba vonzva – legyen szó befektetői tőkéről, állami finanszírozásról vagy uniós pályázatokról – lépésről lépésre építjük és fejlesztjük a várost. Arra törekszünk, hogy Komló vonzó és élhető város legyen, ahol bárkinek érdemes laknia, dolgoznia, családot alapítania és jövőt terveznie.