Koccintás és tóba futás a strandidő örömére

Balaton

Másodízben tartották meg a Balaton Napját. A balatoni összetartozás napjához idén 15 település csatlakozott különféle programokkal. A strandszezont minden csatlakozó strandon tóba futással nyitották meg. 

A tó vizének hőmérséklete 20 fok fölé emelkedett, hivatalosan elkezdődött a strandszezon. Ebből az alkalomból tartották meg június 16-án, szombaton a Balaton Napját, ahol egy időben több településen is vízparti programokkal várták a nyaralókat. Többek között tóba futó versennyel és körbekoccintással ünnepelték meg, hogy beköszöntött a strandidő.

Az egész Balatont átölelő rendezvényt tavaly azért indították útjára, hogy vonzó programokkal hívják fel a figyelmet arra: a Balaton fürdésre alkalmassá vált. A terv az, hogy ezután minden évben lesz ilyen program, rendre azon a hétvégén, amikor a tó vize először eléri a húsz fokos hőmérsékletet. Az idei balatoni összetartozás ünnepéhez 15 település csatlakozott.

A strandszezonnyitó piknik minden csatlakozó strandon tóba futással kezdődött, ezt követte a koccintás. A résztvevők az idén debütáló régióbort, a BalatonBort ízlelhették meg. Ezt színes programok – előadások, játékos vetélkedők, sportversenyek – követték minden helyszínen. A közönség megismerkedhetett a Balaton megújuló gasztronómiai kínálatával: a „beach fooddal”. A kulináris élmények nem csupán a strandbisztrók kínálatában voltak jelen, hiszen Balatongyörökön például egy verseny keretében keresték a legszebb strandpiknik kosarat és terítést, melyet a Gráciák – a balatongyöröki hölgyklub tagjai – varázsoltak a strand zöld gyepére.

Balaton

Az ötletgazda Kardos Gábor szándéka szerint a strandszezonnyitó nemcsak az idény kezdete, hanem a balatoni identitást is jelképezi egyben. A régiós identitás és a balatoni élmény elmélyítése is célja a Balaton Napjának.

Erre a csatlakozó strandok többféle programmal is készültek. A gyerekeknek például homokvárépítő és papírhajó-versenyeket rendeztek, játékos és komolyabb sportprogramok, vízimentő-bemutatók várták a nézőket, strandolókat. A klasszikus vízi és strandsportokon kívül kötélhúzással, kreatív ügyességi vetélkedőkkel, retró fürdőruha-bemutatóval, sellőkosztüm-versennyel, piknikkosár-szépségversennyel, több helyszínen élő zenével és estig tartó partival csalogatták a vendégeket a balatoni strandok.

fotó: Facebook/A Balaton Napja