Kisvasúttal a Börzsönyben

A saját döntésünk, hogy a Börzsönyt milyen úton közelítjük meg, de semmiképpen sem érdemes kihagynunk a Királyréti Erdei Vasutat (elérhető a Budapest–Szob vasútvonalon is), ami Kismarosról visz fel Királyrétre, ahonnan gyalogosan érdemes tovább indulni.

Magyarország egyik legrégibb erdei vasútja önmaga is hangulatos utazást kínál, de mára számos újdonsággal is találkozhatunk. Ilyen Toby, a helyi fejlesztésű, környezetbarát motorkocsi, a rendezvényeken pöfögő Morgó gőzös, a megújult MK48-asok, a gördülő tanösvény, az egyedi igényekre kialakított rendezvénykocsi, vagy a világújdonságnak számító napelemes motorkocsi, amelynek segítségével igazi ökoturisták lehetünk. Királyréten lábbal tekerhető hajtányok és erdei játszótér várja az érkezőket. Itt aztán tobzódhatunk a turistajelzésekben, melyek segítségével eljuthatunk a Nagy-Hideg-hegyre vagy akár a Börzsöny legmagasabb pontjára, a 938 méter magas Csóványosra. Ebben az évben már egy megújult kilátó várja a páratlan látványra szomjas túrázókat. Hiszen belepillantani a Börzsöny lepusztult ősvulkáni kalderájába, végigtekinteni az összefüggő erdőtömbön csodás élmény. A zöld lombkoronákon végigfutó felhőárnyékok mintha szelíden megsimogatnák a 16 millió éve formálódó hegységet. Még gyönyörűbb a Dunakanyar Nagymaros fölött a felújított Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóból, ahonnan elénk tárul a visegrádi vár sziluettje is. Ide felkerekezhetünk akár a nagymarosi Bringapontról is.

A börzsöny számos kisvasúti csodája közül a Kemencei Erdei Múzeumvasutat ajánljuk, ahol miniatűr vasúti eszközök között találjuk magunkat. Az ország számos pontjáról ide mentett 600 mm-es nyomtávú vasúti kocsik felélesztik gyermeki vonzódásunkat a „modellvasút” iránt, amely menetrend szerint közlekedik. Kemencén a Domszky Pál Erdészházban megismerkedhetünk a népi hagyományokkal, a régi mesterségekkel, a dézsmapincében pedig a szőlészettel-borászattal vagy éppenséggel az erdő- és vadgazdálkodással. Szállást kaphatunk Bernecén a matracszálláson, vagy a királyok nyomdokain járva Királyházán.