Kistarcsa a sikeres pályázatok révén valósítja meg a terveit

Sülysáp


A Gödöllői-dombság természeti értékeinek köszönhetően a lovas- és bakancsos turizmus sok vendéget vonz Kistarcsára. Az M0-s autóút és a 3-as főút jó lehetőséget kínál azon vállalkozások számára, amelyek a kisvárosban szándékoznak telephelyet létesíteni. Juhász István polgármester válaszolt a kérdéseinkre.

‒ Milyen a város infrastrukturális és intézményi ellátottsága?

‒ Kistarcsa Budapest XVI. kerülete és Gödöllő között elhelyezkedő kisváros, ahol a lakosságszám gyors emelkedése sajnos nem hozta magával a település bevételeinek ezzel egyenes arányú növekedését. Ezért az önkormányzatra hárult az a feladat, hogy az infrastrukturális ellátottság területén megpróbáljuk utolérni magunkat. A tennivalók egyik csoportja a közlekedési körülmények javítása volt, ideértve az utcákat, a járdákat és a csapadékvíz-elvezetést. A másik pedig az intézményrendszerünk fejlesztése. A bölcsődék és az óvodák tekintetében jól állunk, tavaly adtuk át az új bölcsődét, a két óvodában pedig megtörtént az energetikai korszerűsítés, játszóudvarok épültek. Az iskolában viszont helyhiánnyal küzdünk, jó hír azonban, hogy az engedélyes tervezés szakaszában van egy új, 16 tantermes, művészeti profilú általános iskola építése sportcsarnokkal, amely a fenyveserdő ölelésében kap majd helyet. Az egészségügyi ellátás kifejezetten jónak mondható, a helyben működő kórház mellett a modern egészségház megfelel mindenfajta betegigénynek. 

‒ A sikeres pályázatok révén mely beruházásokra kerülhetett sor Kistarcsán? 

‒ Az elmúlt tíz év során igen sok pályázati forráshoz jutott az önkormányzat. Csupán az érdekesség kedvéért említem, hogy például az óvodák teljes körű felújítását vagy fél tucat sikeres pályázat révén tudtuk megvalósítani. De ugyanez elmondható a mostani iskolaépületről is, valamint az út- és járdaépítésekről. Szinte valamennyi közintézményünket elláttuk napelemekkel. Állami beruházásból épült fel Kistarcsán egy „C” típusú sportcsarnok. 

‒ Vannak-e folyamatban lévő fejlesztések?

‒ Az idei költségvetésünkben a városüzemelés, illetve a működésfenntartás kapott prioritást, de emellett azért jelentős tartalékalapot képeztünk a teljes nyitás utáni időkre. Fejlesztésekre idén a pályázati pénzek adnak lehetőséget. A régi Civil Ház utcafronti részén most épül egy turistavezető-képző a Mária-zarándokút program keretében. Az előadóterem kiállítási helyszínül is szolgálni fog. 32 millió forintos keretből vásárolhatunk ingatlant a szlovák tájház számára, amelynek felújítására külön pályázunk. Az itt élő szlovák kisebbség egyébként a létszámát meghaladó súllyal vesz részt a város közösségi rendezvényein, bemutatva népművészetüket, ételeiket, ha-gyományaikat. 

‒ Hogyan jellemezhető a település gazdasága?

‒ Kistarcsa gazdasági fejlődésében mindig is meghatározó jelentőségű volt a főváros közelsége. A régi gyártelep területén jó néhány kisebb vállalkozás működik, az adóbevételeink ebből nem jelentősek ugyan, de az ottani, az önkormányzat által szorgalmazott infrastrukturális fejlesztések révén nagyobb cégek betelepedése is várható. Ugyanez vonatkozik az M0-s autóút melletti iparterületekre. Úgy gondolom, hogy 5-10 éven belül Kistarcsa határában is kialakulhat egy befektetőket vonzó, minden igényt kielégító iparterület. 

‒ Milyen programokkal készülnek a járványhelyzet utáni nyitásra?

‒ Május végéhez közeledve még annyira képlékeny minden, hogy nem igazán merünk tervezni, egyelőre csak kisebb, szabadtéri rendezvényekben gondolkodunk. Talán nem minden olvasójuk tudja, hogy Kistarcsának két főtere is van. A kézműves foglalkozásoktól a színházi előadásokig sokféle művészeti ág helyszínéül szolgáló Csigaház mellett található a Szent Imre-park, ahol extrémpálya várja a fiatalokat. Egyébként a városban további két szabadtéri fitneszpark található. A 2018-ban átadott, önerőből kialakított Ifjúság tér pedig sokféle multifunkcionális lehetőséget kínál. Működhet akár pihenőparkként is sétányaival és padjaival, de a nagyrendezvényeken viszont „arénává” alakul nagyszínpaddal, high-tech hangosítással és fényekkel, kiszolgáló pavilonokkal. 

Egy szó mint száz, szabadtéren már most „jók vagyunk”, és várjuk, hogy a járványhelyzet elmúltával zöld jelzést kapjunk.