Kiskunmajsa vonzó fürdőváros

Kiskunmajsa

Az Alföld aranyaként emlegetett termálvíz mellett egyéb látnivalókat is kínál Kiskunmajsa. A belföldi turisták mellett sokan érkeznek Európa különböző országaiból a kiváló gyógyvíz miatt.  Ábrahám-Fúrús András polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy számos más nevezetesség is található a városban és környékén.

− Vitathatatlanul a fürdő Kiskunmajsa legismertebb létesítménye, legnagyobb vonzereje. Mit érdemes tudni róla?

− Amikor olaj helyett az Alföld aranyára, termálvízre bukkantak a nyolcvanas években, Kiskunmajsa is bekapcsolódott az idegenforgalom vérkeringésébe. A város központjától négy kilométerre fekvő, nyugodt környezetben lévő Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, Csúszdapark szolgáltatásai minden generáció számára kellemes kikapcsolódást biztosítanak. A fürdőkomplexum valamennyi medenceszolgáltatása egyetlen jeggyel vehető igénybe. A fürdő lelke a föld mélyéről feltörő 72 C fokos nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely alkalmas mozgásszervi elváltozások, ízületi gyulladások, műtétek és törések utáni rehabilitációra, nőgyógyászati megbetegedések és agyi történések kiegészítő kezelésére.

 

− Mit jelent a város számára, hogy gyógyhellyé minősítették?

− A gyógyhellyé minősítés komoly presztízst jelent számunkra. Ennek köszönhetően fellendülhet a turizmus, fejlődik az infrastruktúra, jelentős bevételi forrást teremtve a helyi vállalkozók, illetve a Majsán élők számára. A minősítés során komoly követelményeknek kell megfelelni, és az infrastrukturális fejlesztéseknél is figyelembe kell vennünk a gyógyhelyi jelleget. Maximálisan törekszünk arra, hogy a kivitelezések ennek fényében valósuljanak meg.  

 

− Mekkora a vendégforgalom? Főként honnan, és mennyi időre érkeznek a vendégek?

− A KSH adatai alapján tavaly közel nyolcvanezer vendégéjszakát tudhattak magukénak a kereskedelmi szálláshelyek. A belföldi vendégeken kívül szép számmal látogatnak el hozzánk Németországból, Romániából, Csehországból, Lengyelországból, Szerbiából, de szívesen töltenek el nálunk néhány éjszakát svéd, holland, osztrák, svájci és belga vendégek is.

 

− Bizonyára büszkék a fürdőre, de vannak más értékeik is. Melyek ezek?

− A gyógyító termálvízen kívül számtalan nevezetesség és látnivaló várja a vendégeket Kiskunmajsán és a térségben. A város központi terén található a római katolikus templom, amelynek elődjét 1743-ban kezdték építeni a tószegi telepesek. A Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása településünk történetét eleveníti fel, de időszaki kiállításokkal is várják a látogatókat. Egyik legrégebbi építészeti emlékünk a tájház az 1850-as évekből. A Söröskorsó és Söröspohár Gyűjteményben a világ több mint 32 országából származó korsók, poharak tekinthetők meg Kis Tibor magángyűjtő jóvoltából.

Kiskunmajsán található az ország egyetlen ‘56-os múzeuma, amelyet az 1956-os legendás főparancsnok, Pongrátz Gergely hozott létre. Érdemes megtekinteni a Mayossaszállás Emlékművet, ami az egykori elődtelepülésünk templomának helyén áll, valamint az üdülőfaluban lévő rózsakertet és a Hungarikum sétányt, illetve a helytörténeti gyűjtemény mellett található Kálváriát.

A városkörnyék kerékpározásra és természetjárásra is kiválóan alkalmas. Kiskunmajsa határában lelhető fel Európa egyik legritkább virága, a tartós szegfű kiemelten fontos élőhelye, amelynek bemutatására tanösvény létesült Bodogláron. Mind a kulturális látnivalók iránt érdeklődők, mint az aktív szabadidő-eltöltésre vágyók hódolhatnak kedvtelésüknek nálunk.

− A látogatók ideig-óráig maradnak, a helybeliek jó eséllyel életük végéig. Milyen a város megtartóereje? Mit tesznek azért, hogy a fiataljaikat itt marasztalják?

− Egy városvezetés számára mindig nagy kérdés, mit tud tenni azért, hogy a település megtartóereje jó legyen. Városvezetési hitvallásunkban egyik legfontosabb célként jelöltük meg azt, hogy ne elöregedő település legyünk, s Kiskunmajsa meg tudja tartani a fiataljait. Ennek egyik feltétele a munkalehetőség, de fontosak a szolgáltatások, a szórakozási lehetőségek is. Nagy a város felelőssége abban, hogy éljen a lehetőségeivel, s a bölcsődétől az óvodán át az iskoláig minőségi szolgáltatatást nyújtson, valamint biztosítsa a sportolási és szórakozási lehetőségeket.

Akár az ország többi részén, nálunk is igaz, hogy aki akar dolgozni, az tud. A gazdasági fellendülés eredményeként a néhány éve kialakított ipari parkban pályázatai forrásból, illetve saját erőből több helyi vállalkozás tudott üzemcsarnokot építeni, így bővültek a munkalehetőségek.

A sport terén az elmúlt években nagyon sok fejlesztés történt. Igyekszünk a tao-támogatást kihasználni a kézilabda- és a futballklubon keresztül. Sportcsarnok-, sportpálya-  és öltöző-felújítás, valamint egy műfüves pálya építése valósult meg közel 300 millió forint értékben. A jövőbeni terveink között pedig szerepel egy korszerű szórakoztatóközpont létrehozása, ahol nemcsak a vendéglátás lesz biztosított, hanem többféle kikapcsolódási lehetőség is, így például teke, billiárd, csocsó, illetve egy kamaramozi.

 

− Léteznek-e a város életét gazdagító, aktív civil közösségek, a lokálpatriotizmust erősítő hagyományok, programok?

− Irigylésre méltó a civil élet nálunk, több mint hatvan civil egyesület működik a városban, amelyek munkáját az önkormányzat támogatja. Az egyesületek sokak számára pótolhatatlan közösséget jelentenek, és nagyon sok olyan rendezvényünk van, ahol részt vesznek a szervezésben, vagy éppen a „hátukon viszik”, színesítik azokat. Legjelentősebb ezek közül a Retro majális, illetve a Majsa Napok.