Kiskunmajsa épít a turizmusra

Kiskunmajsa


Az idegenforgalom, a messze földön híres termálfürdő mellett a rendkívül gazdag természeti és kulturális értékeknek köszönhetően húzóágazata az alföldi kisvárosnak. Hogy a turisztikai bevételek növelése érdekében mi mindent tesz meg az önkormányzat, arról Patkós Zsolt polgármestert kérdeztük.‒ Kiskunmajsát említve mindenkinek a fürdő jut eszébe. Mitől más, mitől vonzó a majsai víz, a majsai fürdő?

‒ Kiskunmajsa az 1980-as években kapcsolódott be az idegenforgalom vérkeringésébe. A fő turisztikai vonzerőnk, a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő 1984 óta üzemel. A 72 °C-os nátriumhidrogén-karbonát tartalmú gyógyvízre épülő fürdőkomplexum mára a család minden generációja számára kellemes kikapcsolódást biztosít. A fürdő 20 hektár területen helyezkedik el, gyógyvizes medencékkel, gyógy-úszómedencével, élményfürdővel, hullámmedencével, gyerekpancsolókkal, szaunákkal, merülőmedencével, csúszdaparkkal és egy mesterséges tóval, melynek partja homokos tengerpartot idéz.

A gyógyfürdőben gyógyászati kezelések vehetők igénybe. A várostól 3 km-re, nyugodt környezetben található üdülőterület a ráépülő szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az egész évben nyitva tartó fürdőben minden medenceszolgáltatás egyetlen jeggyel vehető igénybe.

Kiskunmajsa gyógyhely, ahol a gyógyító termálvíz mellett számtalan látnivaló is várja az érdeklődőket.

‒ Arra, kérem, hogy említsen meg néhányat ezek közül.

‒ A város központi terén áll a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére felszentelt késő barokk stílusú római katolikus templom, melynek elődjét 1743-ban  vesszőből és sárból a tószegi telepesek kezdték építeni. 1761-ben új, már szilárd anyagból építették újjá. Jelenlegi alapformáját 1809-ben érte el, a hossza 50, szélessége 21 méter. A templom  különlegessége, hogy a főbejárata nem a 42 méter magas torony alatt található. 

A Konecsni György Helytörténeti Múzeumban megtekinthető várostörténeti, néprajzi kiállítás Kiskunmajsa történetét eleveníti fel. Ezen kívül megtekinthető a múzeum névadójának, a város európai hírnevet szerzett szülöttének, Konecsni Györgynek grafikusi munkásságát bemutató tárlat, illetve Járitz Józsa, valamint Paizs Éva Kiskunmajsán készült képzőművészeti alkotásainak gyűjteménye. 

A Tájház a város egyik legrégebbi építészeti emléke. Az 1850 körül épült nádtetős, háromosztatú, középpadkás, szabadkéményes építmény a Kiskunság jellegzetes népi építészeti emléke. Nyitvatartási időben tárlatvezetést biztosítanak. A Tájház kézműves foglalkozások és táborok kedvelt helyszíne..

A Pongrátz Gergely ‘56-os Emlékmúzeum és Kápolna a Szeged felé vezető úton, 4 km-re  található a várostól. Ez az ország első és mindmáig egyetlen „ötvenhatos” múzeuma, melyet Pongrátz Gergely, a Corvin-köz legendás főparancsnoka állított saját erőből 1956 hőseinek. A múzeum épülete egykoron oktatási intézmény volt. A múzeummal szemben kápolna épült 1956 valamennyi áldozatának tiszteletére.

A város határában található Mayossaszállás Emlékművet az egykori elődtelepülés, Mayossaszállás templomának helyén emeltette Kiskunmajsa Város Önkormányzata és a Majsa Alapítvány 2001-ben.

Kiskunmajsa igen kedvelt és látogatott két kiállítóhelye a babagyűjtemény és a söröskorsó és söröspohár gyűjtemény. 

A főtéren található impozáns szökőkút vállalkozók és az önkormányzat összefogásának eredményeként valósult meg. A szökőkút központi eleméből, a sziklából kifakadó víz a feltörő termálvizet szimbolizálja.

A kulturális látnivalókon kívül városunkban és annak környékén mindenki megtalálhatja a számára ideális kikapcsolódási formát szabadidejének eltöltésére. Az aktív pihenésre (kerékpározás, tenisz, horgászat, vadászat) és a természet szépségeire vágyók sem maradnak élmények nélkül.

A pusztai barangolásoknak kiváló színteret biztosítanak a várost körülvevő erdős-mezős területek, ahol az  alföldi táj jellegzetes  tanya-, növény- és állatvilágát is felfedezhetik a természetkedvelők. 

A túrák célpontja lehet a természetvédelem alatt álló bodoglári ősgalagonyás a buckavidék megannyi természeti csodájával, mely minden évszakban rejt valami szépséget, mint például a nyár elején virágzó árvalányhajat. Kiskunmajsa külterületein élő, nagyon ritka, fokozottan védett  szegfűféle a  tartós szegfű, amely Európában itt található a legnagyobb egyedszámban. A csólyospálosi földtani feltárás és a varangykői tanösvény kínál kirándulási lehetőséget az idelátogatóknak.

A város ideális fekvése miatt kiváló kiindulópontja lehet a környékbeli nevezetes helyek megtekintésének, hiszen 26 km-re található tőlünk Bugacpuszta, s ugyanennyi ide a honfoglaló magyarság történelmi emlékhelye, Ópusztaszer is. 

‒ Mennyire befolyásolta a vendégforgalmat a vírusjárvány?

‒ A járvány következtében, mint az országban másutt is, megváltozott a látogatók összetétele.  A több hónapos bezártság után, a jó idő megjelentével egyre többen, elsősorban belföldi turisták, családok és nyugdíjasok veszik igénybe hosszabb-rövidebb itt tartózkodásuk alatt a szolgáltatásokat. Kiskunmajsa és térsége nagy kiterjedésű tanyavilággal rendelkezik, számos külföldi tulajdonban lévő ingatlannal. A korlátozások feloldása után ismét hazatértek magyarországi otthonaikba az elsősorban német, osztrák, holland és svájci állampolgárságú tulajdonosok. Mindemellett megfigyelhető, hogy a természeti látnivalók tekintetében is megnőtt a kereslet, egyre több család keresi a természet nyújtotta, szabad levegőn történő tartózkodás lehetőségét. A látogatók egyébként fegyelmezettek, betartják a járványügyi előírásokat.

‒ Van-e elegendő és megfelelő szálláshely?

‒ Az üdülőövezetben mindenki megtalálja a számára ideális szálláslehetőséget a fürdő mellett található Jonathermál Motel-Kemping területén, a fürdővel szemben lévő üdülőfalu üdülőházaiban, a vendégfogadó tanyákon és panziókban. Szálláslehetőségekről a kiskunmajsai Tourinform iroda ad felvilágosítást. 

‒ Főként honnan és mennyi időre érkeznek a vendégek Kiskunmajsára?

‒ Vendégeink nagy számban belföldről érkeznek, sok a budapesti és főváros környéki vendégünk. De elmondható, hogy szinte az egész ország területéről, több érkeznek hozzánk családok. 

A legtöbb turistát küldő országok továbbra is Németország, Románia, Csehország, Lengyelország, Szerbia, Hollandia, Ausztria, Svájc és Belgium.

‒ A turizmuson kívül mi nyújt még megélhetést a településen?

‒ Az ipar, a mezőgazdaság és a szolgáltatás, de nagy foglalkoztató az önkormányzat is a fenntartott nevelési, kulturális, szociális és egészségügyi, valamint önkormányzati feladatellátást szolgáló intézményeivel. Fontos érték az ipari termelésen belül a gépipar, a föld és a hozzá kapcsolódó tudás, a fóliás növénykertészetek, a szőlészet, a borászat és az állattartás, valamint a vágóhidak. A szolgáltatásban dolgozók pedig szinte minden területen jelen vannak az emberek életének minőségi megélése érdekében. 

 ‒ Első ciklusát tölti a város polgármestereként. Milyen célokat tűzött maga, illetve az önkormányzat, a település elé?

‒ Első ciklusom Kiskunmajsán, de a negyedik polgármesterként. A képviselő-testület többségének célja nem kisebb, mint az, hogy Kiskunmajsa fejlődő, sikeres, emberközpontú és minőségi létet biztosító település lehessen. Olyan várost szeretnénk építeni, ahol a közbiztonság mellett garantált a tisztes megélhetés, ahol a közterek rendezettek és az emberek számára a szolgáltatások helyben igénybe vehetőek, ahol együtt dolgozunk a közösség építésén.

‒ Milyen megfontolások alapján alakítják ki, szervezik meg a város programkínálatát?

‒ Kiskunmajsa és térsége számos programlehetőséget kínál a térségbe érkező turistáknak, mind látnivaló, mind pedig az események tekintetében. A kistérséggel közösen háromnyelvű programajánló kiadvány készül, amiből tájékozódhat a turista, hol, milyen programon vehet részt látogatása ideje alatt. Az idei évben sajnálatos módon nem volt lehetőség minden program megrendezésére.  A településen 2003 óta működik Tourinform iroda, amely az információszolgáltatás mellett turisztikai marketingfeladatokat is ellát. Hirdetéseket adnak fel, kiállításokon, kitelepüléseken vesznek részt, és figyelemmel kísérik az aktuálisan kedvező megjelenési lehetőségeket. A rendezvények szervezése során törekszünk arra, hogy minden korosztályt megszólítsunk. A programokon kiváló együttműködő partnereink vannak, számos aktív civil szervezet is működik a településen, amelyek szintúgy remek közösségkovácsoló erővel bírnak.