Kiskunhalas rövidesen gyógyhely lehet

Kiskunhalas Sóstó

Jó adottságokkal, kiváló termálvízzel, szőlőtermesztési és borkészítési hagyományokkal rendelkezik Kiskunhalas. Ezekre alapozva a turizmust tekintik a jövő legígéretesebb ágazatának. Fülöp Róbert polgármester szerint ebben a koncepcióban a halasi csipke is szerephez juthat. 

Négy esztendeje még komoly pénz­ügyi gondokkal küszködött Kis­kunhalas, de az adósságkonszoli­dáció merőben új időszakot nyitott a város életében. 4,5 milliárd forint tartozást vállalt át két lépcsőben az állam, ami megoldotta a gondok zömét. – Az idei évet adósságmen­tesen tudtuk tervezni, a megszokott struktúrák fenntarthatóak, sőt a kormányzati intézkedések hatására stabilabb, könnyebben, jobban tel­jesíthető a költségvetésünk – fejtet­te ki Fülöp Róbert. A város tavaly ősszel megválasztott polgármeste­re az mondja, hogy mint minden városvezetésé, így az ő álmuk is a munkahelyteremtés. Nagy hát­rány, hogy autópálya-kapcsolat­tal nem rendelkeznek. Az M9-es viszont a „kapujukban van”. Azt szorgalmazzák, hogy a városhoz közel és minél előbb épüljön meg. Ezzel esélyesebbé válhatnak a be­fektetőkért folytatott versenyben. – Kitűnő szakképzők és gimnáziu­mok működnek nálunk, ezért nem állunk rosszul a vidéki városok mezőnyében. Jó közlekedési lehe­tőségekkel hamar felkelthetjük az érdeklődést magunk iránt. Feltett szándékunk, hogy a mostani uniós ciklusban eredményesebben hasz­náljuk fel a forrásokat a gazdaság­fejlesztés érdekében – fogalmazott a polgármester.

Kitörési pontnak a turizmust látják, amelynek egyik alappillére az ízületi betegségek kezelésére ki­válóan alkalmazható termálvíz. A gyógyhellyé minősítés már folya­matban van, a város pedig a fürdő fejlesztését tervezi. A szőlészetnek, borászatnak komoly a hagyománya, de az újjáélesztéséhez erőfeszítések­re lesz szükség. Reménykeltő, hogy az alföldi borok rangja egyre nő.

A halasi csipkére zászlóshajó­ként tekintenek Kiskunhalason, és azon munkálkodnak, hogy a város nevét említve mindenkinek ez jusson eszébe. Az önkormány­zat támogatja a Csipkeház műkö­dését, és mindent elkövet, hogy megtartsa azt a minőséget, amit régen képviselt, és ami méltó egy hungarikumhoz. A halasi csipke százszázalékos kézimunkával ké­szülő varrott csipke, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. A városvezetés célja, hogy ismert­ségét növelje az ország határain belül és azon túl.

 

 

Fülöp Róbert

1979-ben született, gazdasági informatikus mérnök. A 2010-es önkormányzati választáson kép­viselői mandátumot szerezett. 2012-től alpolgármester, 2014 óta Kiskunhalas polgármestere. Erősíteni kívánja a város térségi vezető szerepét a közigazgatás, a rendészet, a közlekedés, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a kereskedelem területén.