Kiskőrös városának évszázados Petőfi-kultusza töretlen

Kiskőrös


A város – Bács-Kiskun megye második legdinamikusabban fejlődő települése – a Dél-Alföld régióban, a Duna–Tisza közi homokhátságon helyezkedik el. Közúti és vasúti közlekedési kapcsolatai igen kedvezőek. Petőfi Sándor emlékének szeretetteljes ápolásáról Domonyi László polgármester számolt be magazinunknak.

A város Petőfi-kultuszának gyökerei egészen a szabadságharc leverését követő önkényuralom éveibe nyúlnak vissza, amikor is az akkori mezőváros lelkes közönsége a világon elsőként köztéri szobrot állíttatott a nagy költőnek. Az 1862-ben emelt alkotás ma is a település egyik féltve őrzött kincse. A másik szobor, a költő egész alakos ércszobra 1927-ben, közadakozásból valósult meg.

A kiegyezést követően – tudtuk meg Domonyi Lászlótól ‒ igen hamar, már az 1870-es évek elején igény mutatkozott Petőfi Sándor szülőházának megmentésére, s alig egy évtized múltán, egy vásárlás révén előbb az Írók és Művészek Társasága, később a város tulajdonába került. 1880-ban Petőfi barátja, Jókai Mór vette birtokba s adta át új rendeltetésének. Az épület az ország első irodalmi emlékháza lett, 1953 óta pedig múzeumként működik. 2004-ben és 2010-ben is megkapta az Év Múzeuma elismerést.

Kiskőrös legjelentősebb ünnepsége az év utolsó napján megrendezett Petőfi Szilveszter. A költő születésének éjjele a huszadik század első évtizede óta megemlékezések időpontjaként van jelen a kiskőrösiek életében. 1922-től a szilveszteri Petőfi-ünnepek jelentették a kultusz egyik fénypontját. Az ünnepségek közül hármat mindenképpen érdemes kiemelni. 1922 szilveszterén volt száz esztendeje, hogy Petőfi Sándor megszületett, ezért ekkor került sor az első jelentősebb megemlékezésre. 1948-ban, a forradalom centenáriumán Kiskőrös valóban országos hírnévre tett szert: január 1-jén a teljes kormánydelegáció különvonata futott be az állomásra. A harmadik nevezetes eseményre 1972 szilveszterének előestéjén került sor, Petőfi születésének 150. évfordulóját Kiskőrös már városként ünnepelhette meg. 

A szülőház szomszédságában 1985 óta egy különleges, folyamatosan bővülő szoborpark található, ahol jelenleg 18 mellszobor őrzi Petőfi Sándor különböző nemzetiségű műfordítóinak emlékét. Jelentős részüket a két nemzet képviseletének közös részvételével készítették. Az Európában is egyedülálló szoborpark kulturális hidat képez az egyes nemzetek között.

A polgármester elmondta azt is, hogy a Petőfi szülőházának szomszédságában található János Vitéz Látogatóközpont új színfoltja Kiskőrös városának, s az eddig is hűen képviselt Petőfi-kultusz ismét gazdagabb lett egy országosan egyedülálló turisztikai attrakcióval. A látogatóközpont interaktív labirintusa a modern kor igényeinek megfelelően innovatív módon mutatja be Petőfi Sándor elbeszélő költeményét. A színházi díszleteknek, hang- és fénytechnikának, tabletes tárlatvezetésnek, érintőképernyőkön történő feladatmegoldásnak köszönhetően a látogatók aktív szereplőivé válnak a történetnek. A kaland során a vendégek ellátogatnak a zsiványtanyára, beállnak katonának, megmentik a francia királylányt, legyőzik az óriások királyát, a boszorkányokat, végül pedig megérkeznek Tündérországba. A modern technikának köszönhetően a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik, így tartalmas időtöltést garantál nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is.  Bátran ajánlják tehát kicsiknek és nagyoknak, osztálykirándulást szervező pedagógusoknak, a kultúra, az irodalom, az innovatív technikai megoldások iránt érdeklődőknek és a versek szerelmeseinek is.

Az aktív turizmus kedvelői is találnak kikapcsolódási lehetőséget a városban. A régió egyik legnagyobb összefüggő kerékpárút-hálózata található a térségben, s ennek köszönhetően a szomszédos települések és nevezetességek könnyedén elérhetők két keréken. 

Kiskőrös városa abban a szerencsés helyzetben van, hogy 1000-1100 méter mélyről feltörő, 54 °C-os, kiváló hévízzel rendelkezik, amely összetételét tekintve nagy sókoncentrációjú, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos gyógyvíz, melynek fluortartalma is jelentős. Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő vegyi összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. A fürdő területén két iker-elrendezésű termálvizes medence, szabadtéri úszómedence, gyermekmedence, gyermekpancsoló, beltéri fedett úszómedence, tanmedence, szauna, gőz- és infrakabin várja a vendégeket. A fürdővel szerves egységet képező kemping zöldövezetes, parkos környezetben helyezkedik el, egyszerre 50 lakókocsi kényelmes elhelyezését biztosítja. A kemping népszerűségét jelzi a számos visszatérő külföldi és belföldi vendég, valamint több országos kempingtalálkozó megrendezése is.