Kiskőrös 300 éves

Kiskőrös

A gazdag múltra visszatekintő kisváros területe már a XV. század előtt is bizonyosan lakott volt, de 1529 után, a török dúlás következtében a középkori „Kyskeres” település elpusztult.  A felszabadító háborúkat követően a pomázi Wattay család birtokába került az oszmán hadjáratok miatt elnéptelenedett terület, nekik köszönhető a város, Kiskőrös újratelepítése.

Az 1718. május 19-én aláírt telepítési szerződés értelmében, a Felvidékről evangélikus vallású szlovák telepes családok érkeztek, akiknek köszönhetően új fejezet kezdődött a város máig tartó történetében.

Kiskőrös város tehát ebben az évben ünnepli fennállásának 300. évfordulóját, mely alkalomból közel 100 eseménnyel várjuk az érdeklődőket. A „Kiskőrös 300 Emlékév” keretében sor került az immár hagyománnyá vált rendezvényekre, így például a májusi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválra, mely egyúttal az emlékév ünnepélyes megnyitását is jelentette.

Kiskőrös neve sokak számára ismerősen cseng, hiszen itt született egyik legnagyobb magyar költőnk, Petőfi Sándor. Olyan örökség ez, melyre méltán lehetünk büszkék: az irodalom és a művészetek kedvelőinek fontos célpontja városunk.

A szülőház melletti sétálóudvar különlegessége az aradi vértanúk emlékfala, valamint az Európában egyedülálló Műfordítói Szoborpark, amely a Petőfi műveit fordítók portréinak ad helyet.  A Szent István utcai Szlovák Tájházban tekinthető meg a betelepített szlovák családok életkörülményeit, gondolkodását, kultúráját, tárgyi világát bemutató kiállítás.

Sok látogatót vonz Kiskőrös város országosan egyedülálló turisztikai attrakciója, a János Vitéz Látogatóközpont, mely korszerű technikai megoldásokkal, tabletes vezetéssel, labirintus-útvonalon, gazdagon illusztrált díszletek segítségével mutatja be Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, segítve ezáltal a tanulás élményszerűvé válását. Kiskőrösön található az út- és hídépítés történetét bemutató Úttörténeti Múzeum, valamint veterán személyautók gyűjteménye, az Old Car Museum.

Kiskőrös egyik legnagyobb vonzereje a Kiskőrösi Termálfürdő és Tanuszoda, Kemping, amelynek vize nemcsak pihentet és elősegíti a testi-lelki feltöltődést, hanem jótékony hatással van számos megbetegedésre is. A strand befogadóképessége napi viszonylatban 1600 fő, a kemping két hektár területen helyezkedik el, egyszerre 50 lakókocsi kényelmes elhelyezését biztosítja.   

Borászataink az utóbbi években látványosan fejlődtek: számos pince kínál hangulatos borkóstolási lehetőséget borvidékünk jellegzetes nedűiből.