Kisköre, a festőien szép Tisza-tó bölcsője

Kisköre járszótér

A hangulatos kisváros Heves megye déli részén, a Tisza-tó mellett található. A 700 éves település életében döntő változást hozott az 1975-ben megépült tiszai vízlépcső. Azóta Kisköre a környék egyik jelentős turisztikai központja lett. A jelenről és a közeljövő terveiről beszélgettünk Magyar Csilla polgármesterrel.

A 2015-ös esztendő akár egyfajta számvetésre is sarkallhatja a városvezetést…

– Valóban, ugyanis jubileumi év az idei. A település 2005-ben kapott városi rangot, és ennek nyáron lesz a tízéves évfordulója. Ezt megünnepeljük, s egyúttal a megtett útra is emlékezünk.

Katolikus település lévén van egy hagyományos egyházi ünnepünk, a búcsú, melyet Péter-Pálkor, a templomunk védőszentjeinek neve napján tartunk. Június 27-én és 28-án lesz a kétnapos rendezvény, amelyre a korábban itt élők is hazalátogatnak, s együtt ünnepelnek a mai városlakókkal. 26-án két projektzáró összejövetelre is sort kerítünk. Az egyik a városrehabilitációs pályázat zárása, mely projekt keretében felújítottuk a könyvtárat és a templomot, továbbá szociális bérlakásokat és egy polgárőri irodát alakítottunk ki egy funkció

nélküli épületben. Tavaly nyertünk 23 millió forintot óvodabővítésre, az elkészült új óvodai szárnyat is ekkor adjuk át, ünnepélyes keretek között.

– Milyen további fejlesztéseket terveznek a városban?

– Két fontos célunk közül az egyik a városban lakók életminőségének javítása. Ennek kisebb szelete a kormányzat nyújtotta segélyezési rendszer kiszélesítése, fő eleme pedig a munkahelyteremtés. Ez utóbbi kétféleképpen oldható meg: egyfelől az önkormányzat tesz lépéseket a munkahelyteremést serkentő pályázatokkal, másfelől vállalkozó- és befektetőbarát struktúrát igyekszünk kialakítani. Mindkét irányban elkezdtük a munkát. További kiaknázatlan kincsünk a termálvíz. A termálkút, amely immár tehermentes, egy önkormányzati kft. tulajdonában van. A fejlesztés útjában tehát nincs semmiféle akadály.

E fejlesztés szintén két irányban történhet: egyrészt munkahelyteremtő beruházások, például kertészetek létrehozásának szorgalmazásával, másrészt a régóta tervezett termálfürdő megépítésével. Vizsgáljuk, hogy melyek azok a preferálható formák, amelyek segítségével itt a Tisza-tó közelében meghosszabbíthatjuk a turisztikai szezont. Szeretnénk minél tovább itt marasztalni a kerékpáros és a gyalogos túrázókat, a horgászokat, a természetjárókat. Meglátjuk majd, hogy az uniós pályázatok milyen lehetőségeket kínálnak ezen a területen.

Nem milliárdos beruházásokban kell gondolkodnunk, ugyanis véleményem szerint kisebb lépésekkel is lehet haladni. Ez utóbbinak, az egymásra épülő kisebb projektek megvalósításának lényegesen nagyobb az esélye.

Kisköre

– Megkerülhetetlen a kérdés: milyen lehetőségeket kínál még Kiskörének a Tisza-tó?

– A Tisza tavat érintő megyék közösen hozták létre a Tisza-tavi Fejlesztési Tanácsot, amelynek első embere a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, Kovács Sándor.

Ami bennünket érint: a területi operatív program keretében szeretnénk megújítani a városon átvezető kerékpárutat, illetve szorgalmazzuk a Mátra és a Tisza-tó összekötését az M3-as autópálya becsatolásával, egy átvezető út építésével Mátra és Kisköre végpontokkal, vagy akár tovább, egészen a Kunságig. Az úthálózat bővítése a munkahelyteremtést és a turizmust egyaránt segítené. A kormányzat nyitottságát érzékeljük, de legalább ilyen fontos az érintett

önkormányzatok együttműködése. 2016-ban elkezdődhetne a megvalósítás.

– A turizmuson kívül hol lát még lehetőségeket a munkahelyteremtésre?

– Elsősorban a mezőgazdaságban. Hevesben a zöldség- és gyümölcstermesztés mellett nyithatnánk a gyógy- és kultúrnövények, illetve az állattenyésztés irányába is. Ebben az

önkormányzat is szívesen segítene a saját eszközeivel, minden meglévő művelhető földterületünket szeretnénk maximális mértékben kihasználni.

Fontos, hogy vállalkozóbarát legyen a városvezetés, s hogy csapatként dolgozzunk, mindenki érezze a saját felelősségét. Emberséggel és pozitív hozzáállással sok mindent meg lehet oldani.