Kisbér továbbra is ápolja lovas hagyományait

Kisbér


A Móri-árok északi végénél található kisvárost a Bakony kapujaként is emlegetik, ám Kisbér igazából a hazai lótenyésztés egyik fellegváraként vált Európa-szerte ismertté. Nem véletlen tehát, hogy Sinkovicz Zoltán polgármesterrel a híres kisbéri versenylovakról indítottuk a beszélgetést.

‒ Ha megengedi, gróf Széchenyi István könyvének címét idézve, kezdjük a beszélgetésünket a „lovakrul”.

‒ Kisbéren 1853-tól 1962-ig működött a híres ménes. A lovak nagy része a II. világháború éveiben elpusztult, de szerencsére később újra felszaporodott a ménes. Itt született Imperiál, az utóbbi hatvan esztendő legsikeresebb magyar versenylova. A kisbéri ménes ránk hagyott örökségét minden tekintetben igyekszünk ápolni, fenntartani, népszerűsíteni. Ez jelenti a településünk belvárosában lévő, egykor a ménest szolgáló műemléképületeket, amelyeknek egy részét már sikerült felújítanunk. Terveink között szerepel, hogy a következő években a többi épületre is sor kerül, s lassan kialakulhat egy hangulatos sétálóutca.

A belvárosba érkezők a körforgalom közepén láthatnak egy szobrot, amely a Kisbér névre hallgató angol telivérnek állít emléket. Ő a ménes első fénykorában, az 1870-es években született, Kincsemnek volt a kortársa, és azt kell róla tudni, hogy 1876-ban megnyerte az Epsomi Derbyt. 

Az örökségünk másik részét a kisbéri félvér lófajta jelenti, amelyet ebben a ménesben tenyésztettek ki. Szeretnénk elérni, hogy ennek a lófajtának is, hasonlóan a lipicaihoz vagy a nóniuszhoz, legyen állami fenntartású ménese. 

‒ A település egyúttal járási központ is. Ez mit jelent a mindennapokban?

‒ Kisbér egy 21 ezer lelkes járásnak a központja. Minden lakossági szolgáltatás elérhető nálunk, van közép- és szakképző iskolánk, kórházunk, szociális otthonunk, járási hivatalunk, rendőrkapitányságunk, kormányablakunk. A Wass Albertről elnevezett művelődési házunk a négyszáz fős színházteremmel a járás kulturális életének központja. Messze földön híres a piacunk, ahová sokan érkeznek a környékbeli településekről is. Terveink között szerepel egy járási tanuszoda építése, kerékpárútjaink bővítése, és átadás előtt áll a bölcsődénk.

‒ Milyen látnivalók találhatók Kisbéren?

‒ A katolikus templom, a városi múzeum, egyebek mellett város- és ménestörténeti állandó kiállítással, a Batthyány-kastély, a lovarda felújított épületei, és nem utolsósorban a Mini-Magyarország nevű makettparkunk, ahol hazánk ötven nevezetes épülete látható. Legrangosabb nyári turisztikai attrakciónk pedig immár évek óta a Kisbéri Napok keretében megrendezett e-kart gokartverseny.