Kilencvenöt éve város Salgótarján

Salgótarján

A Magyar kultúra napja és a várossá nyilvánítás 95. évfordulója alkalmából városi kitüntetéseket adtak át Salgótarjánban. Az idei év a jubileum jegyében telik.

2017 az évforduló jegyében zajlik a nógrádi megyeszékhelyen. A programok sorában lesz többek között 1922 perces strandkézilabda, megrendezik a 95 évesek salgótarjáni találkozóját, s megjelentetik a 95 év, 95 arc című kiadványt.

Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján képviselő-testülete, őt választották polgármesternek. Ezt a tisztséget 1944-ig töltötte be.

Az ünnepségsorozatot nyitó eseményen az egykori olvasóegyletnek helyet adó Kohász Művelődési Központnál tartottak koszorúzási ünnepséget, majd a Förster Kálmán Emlékparkban koszorúztak az egykori városvezető szobránál. A József Attila Művelődési Központ színháztermében pedig díszünnepséget tartottak.

– A kultúra is a megtartó erőink közé tartozik. Ezért is köszöntjük városunkban egyszerre a város születésnapját és a magyar kultúrát – hangsúlyozta ünnepi beszédében Fekete Zsolt polgármester. – A kitüntetettek hitet, tudást, bizalmat adnak, akadályokat hárítanak el, óvják a kultúrát, gazdagítják a tudományt, közösséget építenek, emberi kapcsolatok létrejöttében segédkeznek, kérdések és válaszok megszületésében szorgoskodnak – emelte ki a polgármester.

A Salgótarján díszpolgára kitüntető címet posztumusz Jecsmenik Andornak, „Pro Urbe” díjat Gál Józsefnének, „Pro Arte” díjat Kovács Balázsnak ítélték. „Salgótarján Szolgálatáért” díjat Bakos Krisztián, „Salgótarján Jövő Nemzedékéért” díjat Verbóiné Veres Gizella vehetett át.  „Salgótarján Sportjáért” díjjal Szarvas Józsefné, „Salgótarján Gazdaságáért” díjjal a NOR-SZIL Kft. munkáját ismerték el. A városi ünnepség Radics Gigi koncertjével zárult.

Ugyanezen a napon tartotta ünnepi ülését a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület Madách Imre születésének 194. évfordulója alkalmából az író nevét viselő gimnáziumban.

Az emlékév jegyében megemlékeznek a 95 éves város egykori civil szervezeteiről, a költészet napján „Születésnapomra” címmel hirdetnek versíró pályázatot. A sportolók 1922 perces mérkőzéseken vehetnek részt. Lesz várostörténeti kiállítás és vetélkedő, kegyeleti túra Zircre, Förster Kálmán sírjához, de meghirdeti a város a 95 dohányzásmentes napot és a 95 ötös begyűjtését is. Általános és középiskolás diákoknak „Városunk 20 év múlva” címmel írnak ki esszépályázatot, sőt a diákok naplót is írhatnak majd 95 napon keresztül úgy, mintha ők lennének a város polgármesterei. Megfogalmazhatják, ők mit tennének, hogyan tárgyalnának, vagy éppenséggel milyen autóval járnának.

fotó: http://3100.hu/