Kikeleti gyalogtúrák a Gemencben

Gemenci erdő

A Gemenci-erdő legszebb tájain és különleges tanösvényein túrázhattak mindazok, akik részt vettek nagyszombaton a gemenci erdőgazdaság kikeletet ünneplő kirándulásain, amelyek Gemenc déli kapujából, a pörbölyi Ökoturisztikai Központból, valamint Keselyűsből, Gemenc északi kapujából indultak.

Szakavatott túravezetők segítségével ismerhették meg az ébredő Gemenci-erdő különleges növény- és állatvilágát mindazok, akik részt vettek az erdőgazdaság „Gemenci kikelet” elnevezésű rendezvényének valamelyik túráján.

Akik Gemenc északi kapuját választották kiindulópontnak, azok a néhány hónapja átadott, minden turistaigényt kiszolgáló Keselyűsi Fogadóépülettől indultak az erdei vasúttal a Gemenc–Duna-part megállóig, majd végigjárták a Forgó-tó vízfelületére is benyúló tanösvényt. Ahonnan igen közelről fürkészhetőek a vízi és egyéb védett madarak. A túrázók végezetül az ártéri erdőben barangolhattak Keselyűsig.

Akik Gemenc déli kapujából közelítették meg Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét, azok Pörbölyről, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából szintén az erdei vasúttal utaztak Lassi állomásig, s az ébredő erdőben, ártéri rétek, holtágak érintésével érkeztek vissza a kiindulópontra.

A Gemenci-erdő nem csupán az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 áprilisától nemzeti park. Rendkívül sűrű, dús ártéri vegetáció varázsolja egyedülállóvá az erdőt, amit bozótosok, tisztások, holtágak és belső tavak tesznek még változatosabbá. A vadregényes ártéri erdő felfedezhető egyénileg gyalogosan és kerékpárral, szervezett szakvezetéses túrákon, kisvonattal, hajóval, katamaránnal, kenuval és lovas kocsival.

fotó: Gemenc Zrt.