Megjelent a Csongrád megyei magazinunk

Csongrád megye címere

A hazánk délkeleti részén található megye mai határai az 1950-es, úgynevezett közigazgatási reform során alakultak ki. A jó minőségű termőföldnek és a kedvező éghajlatnak köszönhetően Csongrád megye adja az ország mezőgazdasági termelésének több mint hat százalékát. A megye jelenéről és fejlődésének lehetőségeiről Csongrád megyei magazinunkban igyekeztünk hiteles képet adni.

A megye jelenéről és közeli jövőjéről Kakas Bélát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét kérdeztük, aki a gazdasági környezet fejlesztését, a foglalkoztatás elősegítését és a vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztést sorolta a prioritások közé.

A több mint 1300 tagot számláló, idén 125 éves Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara eredményeiről, terveiről Nemesi Pállal, a megyei iparkamara elnökével beszélgettünk.

Szeged jövőjét a mind jobban bővülő tudásiparban látja a város vezetése. Minderről és az egyéb eredményekről, tervekről az ország harmadik legnépesebb városának polgármestere, dr. Botka László beszélt.

Csongrádon jó alapokra építve folytatódik a fejlesztés. Nyüzsgő kulturális és sportélet, valamint tudatosan átgondolt városfejlesztés jellemzi várost. Mint Bedő Tamás polgármester vázolta: vannak további terveik annak érdekében, hogy kedvezőbb körülmények csábítsák a turistákat és befektetőket, marasztalják a helyben élőket.

Hagyomány és fejlődés – ezek a meghatározó szempontok Hódmezővásárhely életében. A dél-alföldi régió fontos gazdasági, kulturális és művészeti központjának hétköznapjaiba Almási István polgármester segített bepillantani.

Algyő ideális, városias körülményeket biztosít lakóinak – fogalmazott Molnár Áron, a nagyközség első embere. Nem csupán azért van kivételes helyzetben Algyő, mert az átlagosnál magasabb iparűzési adóval rendelkezik, hanem azért is, mert vezetése tudja, hogy jövőt jó oktatási bázisra, átgondolt koncepciókat megvalósítva lehet építeni.

Vendégszerető kisváros a Maros partján. Ez Makó, ahol magazinunk és honlapunk olvasóit Farkas Éva Erzsébet polgármester kalauzolja végig.

Bemutatkozik magazinunkban Kistelek, amely a sorozatos beruházásoknak köszönhetően olyan modern, élhető kisvárossá vált, ahol a magas szintű jóléti, oktatási, egészségügyi, turisztikai és közbiztonsági háttér mellett az egy főre jutó iparűzési adóbevétel a második legmagasabb a megyében. A részleteket Nagy Sándor polgármester osztja meg az olvasókkal.

Egész évben látogatható, és látogatják is az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot. Se szeri, se száma az újdonságoknak, programoknak. Az ide érkezők kiszolgálásának színvonalát emelő, a látnivalók sorát gazdagító fejlesztésekről Kertész Péter ügyvezető igazgató adott tájékoztatást.

A megye legnagyobb nemzetközi sporteseménye lesz a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság, amelyet szeptember 9. és 13. között Fábiánsebestyénben rendeznek. A szervezőbizottság elnökét, Farkas Sándort, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnökét a versenyről és a megye mezőgazdaságának helyzetéről kérdeztük.