Keszthelyen sorra valósulnak meg a turizmust is élénkítő beruházások

Keszthely


A város életében kiemelt jelentőségű a Keszthely Balaton-part Városfejlesztési Komplex Program megvalósítása, amelynek során a teljes, hozzávetőlegesen 4,5 kilométeres partszakasz ligetes, fás sétánnyá alakulna. Korábban lezárt területeket nyitnak meg, új városközpont jöhet létre. E projektről és az egyéb fejlesztésekről Nagy Bálint polgármestert kérdeztük.

– A nagyszabású beruházásnak melyek lesznek a legfontosabb elemei?

– Ha arra gondolunk, hogy a keszthelyi Balaton-partot hogyan lehetne fejleszteni, akkor elsődleges kérdés, amivel foglalkoznunk kell, az az, hogy mi szolgálná legjobban a keszthelyiek és a térségben élők érdekeit. Természetesen célkitűzés, hogy megóvjuk meglévő természeti adottságainkat és értékeinket, vonzó környezetet és attraktív desztinációt kínáljunk a Keszthelyre látogatók számára. 

   Keszthely fő gazdasági ágazata a turizmus, amelyre nagy hatást gyakorol a balatoni szezonalitás. A tervek szerint a felépülő új sport- és szabadidőközpont, kültéri és beltéri sportpályákkal egész éves aktív kikapcsolódást biztosíthat majd. Fallabda, céllövészet, kosárlabda, csak néhány sportág, amely helyet kap majd a létesítményben. A sportcsarnok egyben multifunkciós rendezvénytér is lesz, magas színvonalú technikai megoldásokkal. Emellett egy 130 fő befogadására alkalmas wellnessrészleg bővíti az elérhető szolgáltatások listáját.

   A komplexumon átvezet majd egy zöldterületekben gazdag korzó, amely gasztronómiai egységeket vonultat fel, és része a több mint négy kilométer hosszan bejárható Balaton-parti sétánynak. 

   Ezek az építészek által jól kidolgozott tervek Keszthely legnagyobb társadalmasítása nyomán jöttek létre, hiszen többek között a keszthelyi lakosság és civil szervezetek javaslatait tartalmazzák. Ez rendkívül fontos, hiszen miután a tervek megvalósulnak, évtizedekre meghatározzák a város arculatát és gazdasági lehetőségeit. A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy Keszthely egész évben vonzó legyen a vendégek számára, és azt gondolom, hogy a kormány 400 millió forintos támogatásával elkészült tanulmányok ehhez remek lehetőséget biztosítanak. 

– Ön a közösség fontosságát mindig elsődlegesnek tartotta, s hisz abban, hogy Keszthelyt csak az itt élőkkel együtt tudják erős, fejlődő várossá tenni. Tapasztalatai szerint hogyan lehet bevonni a helyieket a fejlesztési tervekbe?

– A közösségi élet fenntartása korunk egyik nagy kihívása. 2021-ben minden lehetőséget igyekeztünk megragadni arra vonatkozóan, hogy közös értékek alapján erősítsük közösségeinket. Így nagy örömmel fogadtuk be a Nagycsaládosok Kongresszusát a Balaton Színházban, együtt szurkoltunk olimpikonunkért, Major Veronikáért a tokiói olimpián, és a Balaton-parton kivetítőn izgulhattunk a futball-Eb meccsei alatt. Bevezettük a babaköszöntő-csomagot, hogy a keszthelyi családok érezzék, a város nagy figyelmet fordít a családosokra. Szeretnénk, hogy minél inkább megtalálják számításaikat Keszthelyen. Ehhez kapcsolódtak a jelentős játszótér-felújítások is.

– Még nem zárult le teljesen a Keszthely hazavár program, de vajon számszerűsíthető-e már a projekt eredményessége?

– A Keszthely hazavár program célja, hogy segítse azokat a fiatalokat, akik Keszthelyen szeretnék hosszú távú terveiket megvalósítani, legyen szó tanulmányokról vagy családalapításról. A program segít a lakhatási feltételek megteremtésében, és keresetkiegészítő támogatásokra is lehetett pályázni. De más területen is igyekszünk egyre vonzóbbá tenni a várost. Elindult a Hello Keszthely mobil applikáció, amely az interaktív okosváros funkciók mellett közvetlen, kétirányú kommunikációs platformként is alkalmazható. Hagyományaink között szeretnénk tovább erősíteni az ifjúsági programokat, közöttük a két évszázados múltra visszatekintő Helikoni Ünnepségeket.

–  Keszthelyen a Veszprémi Érsekség is útjára indít beruházásokat. Melyek ezek?

– Keszthely Város Önkormányzata és a Veszprémi főegyházmegye között az elmúlt időszakban egy különösen jó együttműködés alakult ki, amely remélhetőleg hosszú távú és virágzó lesz. Rendkívül megtisztelő számunkra, hogy dr. Udvardy György veszprémi érsek lehetőséget látott abban, hogy a városunkban működő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola mellett egy egyházi óvodai intézményt is alapítson.

   Az elkövetkezendő időszakban a Veszprémi főegyházmegye által Keszthelyen egy kiemelkedő színvonalú, gyermek- és értékközpontú, jó értelemben vett modern, korszerű intézmény fog megszületni egy nagy múltú épületben, gyönyörű környezetben. A főegyházmegye által a Ranolder Iskola felújításával és bővítésével felépülhet egy sportcsarnok, és ezzel együtt megújulhat a Reischl Sörház ipari műemléképülete is, melyben a csarnok kiszolgáló helyiségei, valamint civil közösségi alkalmakat is befogadó terek lesznek. 

– A fejlődést segítik az iskolafejlesztések, a két szállodafejlesztés, az energiaközösség létrehozása. A keszthelyi MATE Georgikon Campusa hat nagyon jelentős fejlesztést tervez. Mikorra várható a tervek megvalósulása?

– Keszthely turizmusának stratégiai jelentőségű fejlesztései indultak el a szállodai beruházásokkal, amelyek idén az építkezés fázisába értek. Jó ütemben halad a Helikon Hotel teljes körű felújítása, valamint a korábbi Via Hotel helyén épülő négycsillagos szálloda építése is.

   A Helikon Hotel felújításának köszönhetőn jövő nyártól 176 új, minőségi, szuperior szoba erősíti a keszthelyi és a térségi turisztikai kínálatot. A minőségi kapacitásfejlesztéstől a vendégéjszakák számának növekedését, több külföldi vendéget, a turizmusból származó bevételek és az átlagtartózkodás növekedését, valamint a szezoni koncentráció csökkenését is várjuk. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek a beruházások nem csupán turisztikai jelentőséggel bírnak. A szállodák jelentős gazdasági multiplikátorok, hiszen ezek a hotelek egész évben üzemelni fognak, így éves munkahelyeket hoznak létre, vendégeket csatornáznak be a keszthelyi attrakciókhoz, kiskereskedelmi egységekhez, de a beszállítói szektort is erősítik.

   Az új, éves munkahelyeknek köszönhetően talán még több fiatal választja otthonául Keszthelyt.

– A csodálatos Balaton-part, a Festetics-örökség a kastéllyal, az egyetem kötelezettségeket is ró a városra. Hogyan kell és lehet ennek megfelelni? 

– A Helikon Kastélymúzeum és a Festetics-örökséghez kapcsolódó helyszínek 2022-ben megvalósuló fontosabb infrastrukturális és attrakciófejlesztései Keszthely és a térség négyévszakos pozícióját támogatják. A fejlesztések középpontjában egy történelmi miliőjű élménypark víziója áll, amely évszakonként megújuló élménykínálattal, családi attrakciókkal és számos rekreációs lehetőséggel rendelkezik. Garantált, havonta változó kulturális programjai pedig okot adnak a visszatérésre, előre tervezhető, megismerhető módon. Ezen fejlesztések magukba foglalják a Festetics-kastélyt, az állandó kiállításokat és a kastélyparkot érintő attrakciófejlesztéseket, a fenékpusztai majorság épületegyüttesét érintő attrakciófejlesztéseket, továbbá a szántódpusztai majorság épületegyüttesét érintő attrakciófejlesztéseket. Mindezek mintegy nettó 13 milliárd forintból valósulnak meg.

– A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöljeként körvonalazódnak a legfontosabb feladatok? Milyen sorrendet állítana fel a célok között a következő ciklusra?

– Legfontosabb a megyei települések közti úthálózat további fejlesztése, kiemelten az egész választókerületen átívelő M76-os gyorsforgalmi út folytatása, hogy a térség valamennyi településéről gyorsabban és biztonságosabban lehessen közlekedni. Folytatni kell a nagy lendülettel elindult Magyar Falu Programot, hogy egy-két éven belül teljessé váljon a falusi és kisvárosi intézményhálózatok felújítása, és hogy támogassuk a falvakban lévő szolgáltatásokat is. Szeretném elősegíteni, hogy a járvány elmúltával a régóta tervezett sármelléki repülőtér infrastrukturális fejlesztése elkezdődjön. A keszthelyi Balaton-part mértéktartó, de látványos fejlesztése és négy évszakossá alakítása különböző közösségi, kulturális és sportszolgáltatásokkal szintén a terveim között van. Keszthely iskolaváros. Fontos a jó gimnáziumi képzés mellett a szakképzés erősítése, valamint a keszthelyi felsőoktatás jövőjének erősítése. Szeretném elősegíteni, hogy a középfokú agrárképzés újra elinduljon. Öröm azt látni, hogy folyamatosan fejlődik, gyarapodik és szépül a választókerületünk. Nagyon hálás vagyok, hogy ennyien támogatnak és segítenek a munkámban. Azért dolgozom, hogy ez a fejlődés folytatódjon a következő években is.