Keszthely, a Balaton kulturális fővárosa

Keszthely

Idén 9 milliárd forintból gazdálkodhat Keszthely önkormányzata. Kiemelt fontosságot kapott a város infrastruktúrájának fejlesztése és a Területi Operatív Program (TOP) beruházásainak megvalósítása. Keszthely kiemelt helyen szerepel hazánk turisztikai térképén, s ott betöltött pozícióját tovább kívánja erősíteni. Manninger Jenő polgármester vendégei voltunk.

– Milyen évet zárt 2022-ben a keszthelyi önkormányzat?

– A tavalyi év korántsem volt könnyű. Az önkormányzat számára kétségkívül az energiaválság jelentette a legnagyobb kihívást. A helyzet kezelésére intézkedési tervet dolgoztunk ki. Köszönet az intézmények vezetőinek és dolgozóinak azért, hogy jól alkalmazkodtak a helyzethez. A távfűtés okozta a legnagyobb problémát, annak kormányzati kompenzációja ugyanis csak a magánlakásokra terjed ki. Az így jelentkező költségeket az önkormányzatnak kellett megoldania, saját költségvetéséből. A takarékoskodás mellett több beruházás zajlott, és olyan projekteket indítottunk, melyek meghatározzák a város jövőjét. Beindult a Zöld Város projekt, megkezdődött a Zeppelin tér felújítása, elkészült a Mártírok úti gyalogátkelő és az okospad, valamint a Helikon parkban is elkezdődtek a munkák.    

   Előkészítettünk két nagyobb beruházást, a Kertváros, illetve Zámor városrész csapadékvíz-elvezetésének projektjét. A Hotel Helikon megnyitásával máris fellendülés tapasztalható a Balaton-parton. Ezenkívül sok kisebb, de az itt élőknek fontos beruházást hajtottunk végre.  Az óvodákban felmértük az állagmegóvási igényeket. Burkolatot építettünk a Sörház utcában, a Bécsi úton, de több helyen megváltoztattuk a forgalmi rendet is a lakosság kérésére, és nem utolsósorban virágosabbá tettük a várost, amiért nívódíjat kaptunk. Az adóbevételeink jól alakultak. Öröm, hogy – a magasabb infláció és a korábbi évek gazdasági fejlődése miatt – az iparűzési adó is emelkedett. Szükségünk van minden forintra.

– Elfogadták a 2023. évi költségvetést. Milyenek az idei kilátások?

– A város 9 milliárd forintból gazdálkodhat, egyhangúlag, ellenzéki támogatással fogadtuk el a város 2023-as költségvetését. Az elsődleges cél egy olyan takarékos, ugyanakkor fejlesztéseket is tartalmazó büdzsé megalkotása volt, amely nem éli fel a város vagyonát. Prioritás, hogy az önkormányzati feladatokat el tudjuk látni, és jól működjenek az intézmények, az óvodák és a bölcsőde. A szociális költségvetés idén 5,2 millió forinttal emelkedett, és az intézményekben nő a közalkalmazottak bére is. Kiemelt figyelmet kapnak idén a TOP-os beruházások és Keszthely infrastruktúrájának fejlesztése is. Utak és járdák építésére több mint 200 millió forintot különítettünk el.  A tervek szerint többek között a Kertvárosban korszerűsítjük az Ifjúság útját, illetve a Zámor városrészben a Lóczy Lajos utcában új járdát építünk.  A közművek felújítását, az árkok kitisztítását, a záportározó kijavítását önerővel végezzük. A költségvetés energiamegtakarítással kapcsolatos intézkedéseket is tartalmaz. A pénzügyi stabilitáshoz nagy segítség a kormányzat 95 millió forintos támogatása, valamint az uszoda működésére fordítható 30 millió forintos hozzájárulás. A költségvetésben 1,7 milliárd forint bevételre számítunk az iparűzési adókból, és a két Balaton-parti szálloda várhatóan több idegenforgalmi adót hoz majd. Tervezünk egy ingatlanértékesítést is, amelynek bevételét út-, közmű- és zöldterület-fejlesztésre kívánjuk fordítani.

– Hol tart a Balaton-parti fejlesztési program megvalósítása?

– Tovább dolgozunk a terveken. Idén már egész évben üzemel a Helikon Hotel, és várhatóan májusban megnyílik a Hotel Sirius. Az utóbbi a Kisfaludy Program támogatásával épül, és átadása után egész évben várja a pihenni vágyókat. A szálloda nemcsak turisztikai szempontból jelentős, hanem sok munkahelyet is teremt. A szállodáknak köszönhetően a Balaton-parton érezhető lesz majd a fellendülés.

   Készülünk a városfejlesztési programra is, amelynek tervezésére 80 millió forintot nyertünk TOP-pályázaton. Ez lehetővé teszi, hogy részleteiben elkészüljön a majdani 8,5 milliárdos fejlesztési projekt terve. Ha megszületik a megállapodás Magyarország és az EU között, akkor már konkrét tervek alapján indulhat a munka, amely részben a Balaton-partot, részben a belvárost érinti. Ez egy olyan projekt, ami Keszthely fejlődéséhez jelentősen hozzájárul majd.

   A parti zóna területeinek strukturális és infrastrukturális fejlesztésének tervezése során kiemelt figyelmet fordítunk a parti gépjármű-, kerékpáros- és gyalogosforgalomra, illetve a sétányok jól átgondolt kialakítására. A Kutyás strandtól a Libás strandig a területet kiszolgáló elemek megvalósítását is tervezzük. 

– Keszthely a Balaton kulturális fővárosa. Ez milyen feladatokat ró a városra?

– Az új típusú partnerségek kialakításával négyévszakos termék- és programsorozatot valósítottunk meg. A projektekkel új, garantált programokat vezettünk be Keszthelyen, és megszólítottuk a kiemelt célcsoportjainkat.

   Marketingmunkánk elismeréseként bekerültünk a Business Traveller Hungary magazin Business Excellence díja Legjobb Belföldi Desztinációs Marketing kategóriájának TOP három jelöltje közé. A város történelmi és kulturális pozíciójának erősítését szolgálja, hogy tavaly a Balatoni Hajózási Zrt.-vel közösen tematikus keszthelyi hajójáratot indítottunk Kulthajó néven. A járat a szeptemberi szombatokon közlekedett, és a hajóra költözött egy-egy keszthelyi múzeum is. A kísérő programokat a Festetics György Zeneiskola produkciói tették teljessé. Az együttműködés keretében a Kulthajóval megjelentünk a BAHART marketingfelületén is.

– Hogyan alakult az elmúlt időszakban a turizmus, vannak-e elképzelések a balatoni szezon egész évessé tételére?

– A 2022-es esztendőben legalább a járvánnyal már nem kellett megküzdenünk, pezseghetett a város kulturális élete, a nyári programok sokrétűek voltak. Célunk az, hogy Keszthely –, mint desztináció – versenyképessége és imázsa még inkább növekedjen, és a főszezoni koncentráció csökkenjen. Ezért négyévszakos programkínálatot alakítottunk ki.

   Megújult a Keszthelyi Televízió és annak digitális platformja, social media felületén élőben közvetítjük a rendezvényeket. Ezek új kulturális-turisztikai termékként működnek, így többen láthatják azokat. A közösségi élet összefogásában nagy előrelépés a Hello Keszthely applikáció és Facebook-oldal megjelenése. A Helikon Kastélymúzeum igényes programjaival szintén hozzájárul Keszthely kulturális életéhez.

   Olyan újdonságokat indítottunk el, mint a Keszthely Város Tortája pályázat. A Bringára, Keszthely! programsorozat keretében kerékpáros túrákat, kísérő rendezvényeket, egy Giro d’ Italia roadshow-t és szurkolói pontokat is megvalósítottunk. Elindítottuk a Nyitott Templomok Keszthely programot, a Concerto Budapest zenekarral együttműködve telt házas templomkoncerteket szerveztünk Keszthelyen. A Pünkösdi Regatta szervezőivel együttműködve felépítettük a Vitorlásfalut a Balaton-parton, amely koncertekkel és kísérő programokkal bővítette az előszezoni kínálatot. A Beszélő Városok – Keszthelyi történetek kulturális projekt keretében kiadtunk egy helytörténeti kötetet. Tavaly másodszor szerveztük meg az Aktív Strand programsorozatot. A Balatoni Múzeummal és a Kulturális Kerekasztal munkacsoporttal karöltve meghirdettük A Város Művésze projektet. A program keretében két külön területen alkotó, fiatal művészt láttunk vendégül Keszthelyen.

   A téli időszakban a Balatonon egyedülállónak számít az idén immár 22. alkalommal megrendezett Keszthelyi Városi Karnevál.  A város a kultúra és a turizmus területére egész évben kiemelten koncentrál, az elképzelések megvalósítását pályázati források is segítik. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként jelentős pályázati támogatással rendezzük meg idén júniusban a KeszthelyFestet.

– Idén milyen programok közül válogathatnak a keszthelyiek, illetve a városba látogatók?

– Az említett KeszthelyFest ingyenes rendezvény lesz, programkínálatát úgy állítottuk össze, hogy a közösen átélt élmények a látogatókat minden esztendőben Keszthelyre vonzzák, nem csupán a KeszthelyFest idejére. Az országos ismertségű előadók nagykoncertjei mellett sok művészeti, képzőművészeti és irodalmi esemény, de még divatbemutató is lesz, sok minden más mellett. Számítunk a helyi fellépőkre és a vendéglátókra, az itteni gasztronómia képviselőire, akik szintén részesei lesznek a programoknak.

   Nagy jelentősége van a Helikoni Ünnepségek, a Kultudvar, A Város Művésze programnak, a Folkfesztnek, a sörfesztiválnak és a borünnepnek. Idén is lesz Szent István Vitorlás Kupa, Verkli Fesztivál és Keszthelyi Kilométerek rendezvény.

   A közelgő tavaszi szezont a nemzetközi léptékű profi országúti kerékpárverseny, a Tour de Hongrie nyitja meg. Ezek a programok azon kívül, hogy szórakozást jelentenek az itt élők és a vendégek számára, nagyban hozzájárulnak a közösségek erősítéséhez is.