Kerékpárral a Nyugat-Balaton körül – Pattanjunk bringára!

A Balaton selymes vizű strandokat, rég kihűlt vulkánok melegét őrző gyógyvizeket, lankás domboldalakkal tarkított festői tájakat és zamatos borokat kínál. A főidény mellett az elő- és utószezonban, sőt kora tavasszal és késő ősszel is érdemes felkeresnünk hazánk egyik turisztikai központját, mégpedig két keréken.

Ha a Balaton körüli kerékpározásról esik szó, mindenkinek az egész tavat körbeölelő kerékpárút jut eszébe. Azonban a kezdő kerekesek és a kisgyerekes családok számára jó hír, hogy nem kell mindenáron letekerniük 200 kilométert. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda egy ingyenes kiadvánnyal és a honlapján (www.wbbike.hu) is igyekszik felkelteni a kedvét a kerékpározás szerelmeseinek. Hiszen a kerékpározás jó alkalom arra, hogy együtt legyünk a családdal, a barátokkal, a kollégákkal vagy a kedvesünkkel. A változatos balatoni tájak sokféle túraútvonalat kínálnak.

A kizárólag biztonságos utakon, sík vidékeken haladó, kimondottan családi túrák mellett természetjáró – Balaton A, B és C túra, biciklizés a Keszthelyi-hegységben, a Kis-Balaton és a Badacsony körül – és kulturális örökségeket érintő túrákat – Festetics emléktúra, örökségtúra – is teljesíthetünk. Az induló állomás többnyire Keszthely. Maga a város is rengeteg látnivalót kínál múzeumaival, ám Keszthelyről indulva kedvünkre körbekalandozhatjuk a Balaton nyugati medencéjét. A túraútvonalakat nem profi kerékpárosoknak állították össze, hanem bárkinek, aki kirándulni, kerekezni szeretne a régióban. A Balatoni Bringakörút mentén a strandok, a büfék és a pihenőhelyek a gyermekes családok igényeihez is igazodnak. Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között pedig közel ötven darab kerékpár szállítására alkalmas személyhajó segíti a közlekedést, s nyújt újabb élményt a kirándulóknak.

A bringakörút mentén tovább folytatódik a kerékpáros esőbeállók és pihenőhelyek kialakítása. A túraútvonalakat kitáblázták, valamint nyomtatott és digitális térképek segítik a tájékozódást. A Nyugat-Balaton térségében minősített kerékpárbarát szolgáltatók sora várja a kerekezőket. Ez azt jelenti, hogy akár az éjszakát is eltölthetjük valamelyik településen, ha éppen ott ér bennünket az éj. A bringánknak és a felszerelésünknek külön tároló helyiséget biztosítanak. Már működik a segélyhívó ügyelet és gyorsszerviz, – akár az autósoknál a sárga angyal. Sőt, ha nem kerékpárral indultunk el otthonról, de kedvet kapnánk a pedálozáshoz, akkor a kiválóan kiépített kerékpáros centrumokban kölcsönözhetünk is kétkerekűt magunknak. S még csak nem is feltétlenül ugyanott kell leadnunk a bringát, ugyanis a széles körű kölcsönző hálózat több települést fog össze.

S ha netán többen is vállalkoznánk egy kiadós túrára, akkor kérhetünk kerékpáros túraszervezést és vezetést is.

Pattanjunk tehát bringára!