Kedves Olvasó!

Dunai

Mohácson születtem, Pécsett láttam először színházi előadást. Édesapám a siklósi fúvós-zenekari szemlén kapta karmesteri díját, s Baranya megyében beszélik legszebben a magyar nyelvet. Kazinczy-díjamat bizonyosan ennek köszönhetem.

Itt tanultam beszélni és zenélni, itt voltam először szerelmes, ez az a vidék, amelyet soha nem tudok és nem is akarok megtagadni. A mohácsi temető gyönyörű gesztenyefái számtalanszor súgtak már vigasztalást, amikor kezdő színészként a filmgyár, a televízió, a rádió és a színház között rohangálva megpihentem néhány percre alattuk.

A Dunában tanultam meg úszni édesanyám halála után, akit 13 éves koromban vesztettem el, s aki nagyon féltett, hiszen egy általános iskolás osztálytársam a Dunába veszett. Öten voltunk testvérek, édesapám zenéléssel egészítette ki jövedelmét, hogy eltartson bennünket. A zene iránti tiszteletet, szeretetet édesapámtól örököltem.  Ő nemcsak a mohácsi zenei élettel törődött, autodidakta módon karmesterré képezte magát, s eljárt Dunaszekcsőre, Bólyba tanítani. Emlékszem, mennyit ült az otthoni fújtatós harmónium mellett, hogy szólamonként leírja a fúvószenekar számára egy-egy induló partitúráját. Ez a harmónium ma is megvan a budapesti lakásunkban. Gimnazista koromban ezen tapogattam ki a Beatles-számok akkordmeneteit.

Klarinéttanárom, Tornai Ferenc a komlói és a pécsi zeneiskolából járt Mohácsra. Ő később Salzburgban zenélt, kitűnő klarinétosok kerültek ki a keze alól. Talán ennek is köszönhető, hogy később én is eljuthattam Jeruzsálembe, Amszterdamba és Torontóba a Budapest Klezmer Band vendégeként.

Gyönyörű, dimbes-dombos, termékeny és dinamikusan fejlődő része Baranya megye az országnak, és még nem is beszéltem Máriagyűdről, ahová édesanyám és nővéreim gyakran elzarándokoltak. Nem beszéltem a kitűnő villányi borokról, a mohácsi halászléről, és még annyi mindenről, ami felfedezésre érdemes. Biztatom a Kedves Olvasót, hogy jöjjön el ide minél többször. Nem fogja megbánni! Büszke baranyaiként mindenkit szeretettel üdvözlök.

Dunai Tamás

Jászai Mari-díjas színművész,

érdemes és kiváló művész