Kedves Olvasó!

Szilvia

Békéscsaba a szülővárosom, s máig az igazi otthonom, és az is marad mindörökké.

Számos alkalommal utazom külföldre, a honvágy mégis mindenhol feltör bennem, alig várom, hogy hazaérjek budapesti otthonomba. Ám ha nagyon fáradt vagyok, pihenni és feltöltődni Békéscsabára megyek haza a családomhoz, mert a szeretteim körében tudok igazán kikapcsolódni.

A város számomra ma is a nyugalmat és a biztonságot jelenti. Csodálatos volt a gyermekkorom, leírhatatlan szeretetben neveltek a szüleim.  A gyermekkor boldog évei egész életemet végigkísérik, a tőlük kapott megértés, féltő és óvó szeretet csodálatos tartalék, amelyből a legnehezebb időszakokban is erőt tudok meríteni. Szívesen emlékszem vissza a családi nagy összejövetelekre nagyszüleimnél, disznótorokra, születésnapokra és névnapokra, a család szinte minden hétvégén együtt volt. Ezeknek az időknek köszönhető, hogy egy életen át erős kapocs köt a családhoz, testvéremhez, unokatestvéreimhez. Nagyon vigyázok arra, hogy az összetartás a mai rohanó világban is megmaradjon közöttünk.  Fontosak számomra a gyermek- és diákkori barátságok is. Bármilyen hosszú idő után találkozunk, a beszélgetéseket akkor is ott tudjuk folytatni, ahol korábban abbahagytuk.

Énekesi pályámat is Békéscsabának köszönhetem, tanítóimnak és tanáraimnak, szakmai segítőimnek, akik felfedezték a tehetségemet, biztattak és segítettek. Általános iskolás koromban hegedülni tanultam, tanáraim azonban egyre többször szólókat énekeltettek velem, láttak fantáziát a hangomban. Rendszeresen felléptem Hídvégi Miklós operett-társulatában, aki a Békéscsabai Jókai Színházban egy előadás során ismert meg, és biztatott, hogy képezzem a hangomat. A szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szereztem diplomát magánének szakon, majd az egyetemi tagozaton folytattam a tanulmányaimat. A főiskolán Berdál Valéria növendéke voltam, az egyetemi tagozaton Temesi Mária volt a mesterem. Jelenleg pedig Misura Zsuzsa művésznő a mentorom.

Fellépek hazai és külföldi színpadokon, ám bárhová visz is az élet, számomra Békéscsaba marad az „örök város”, a szeretett szülőföld.  

Rálik Szilvia

Liszt Ferenc-díjas operaénekes