Kecskemét magasabb fokozatra kapcsolt

Kecskemét - Cifrapalota

Kecskemétet erősödő gazdaság, magas színvonalú felsőoktatás, jelentős fejlesztések és növekvő iparűzési adóbevételek jellemzik. Bács-Kiskun megye székhelye a korábbi mezővárosból vált járműipari központtá. Ennek részleteiről kérdeztük Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét polgármesterét.

– Néhány év alatt Kecskemét Magyarország egyik legerősebb gazdasági központjává nőtte ki magát. Minek köszönhető ez a fejlődés?

– Egy város gazdasági erősödése nagyon sok tényezőn múlik. Fontos, hogy e faktorokat felismerjük, és a városvezetés intézkedései minden irányba pozitívan hassanak.

Kecskeméten adott volt egy jó infrastruktúra, egy nyugodt politikai környezet, mellette pedig megalapoztuk a város pénzügyi stabilitását és elindítottuk a gazdaságösztönző adópolitikát. Aztán megjelent a Mercedes, nekünk pedig ötödik sebességbe kellett kapcsolnunk, hogy tartani tudjuk a fejlesztési tempót. Az elmúlt években rendkívül jól használtuk az uniós

forrásokat, s ezeknek köszönhetően valósultak és valósulnak meg a közlekedési, kulturális, intézményi és közterületi fejlesztések.

Felismertük azt is, hogy a meglévő gazdasági értékeinket meg kell őrizni. Számos cég már évtizedek óta működik a városban, elsősorban az élelmiszeripar és a járműipar területén. A kedvező adópolitikánknak köszönhetően ők szintén fejlesztenek, többmilliárdos beruházásokat hajtanak végre.

– Harmadik éve működik a Mercedes-üzem. Milyen együttműködéseket sikerült kialakítani, és milyen előnyöket érzékel a város?

– Túl a jelentős iparűzési adóbevételen, lényegében minden, az önkormányzat számára is fontos területen közös célokért dolgozunk. A közlekedésfejlesztési beruházások némelyike például a Mercedesgyár jelenlétének köszönhetően lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. Ennek köszönhető az is, hogy Kecskemétet és térségét a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította. De közösen vezettük be a duális képzést, indítottuk el a bérlakás-fejlesztési programot és a gyerekek német nyelvű oktatását. Az üzemnek komoly szerepe van a társadalmi felelősségvállalásban is, hiszen játszótereket hoz létre, kosárlabda-, valamint labdarúgó-akadémiát létesített, jelenleg pedig éppen óvodát épít a dolgozók gyermekeinek.

– Említette a duális képzés bevezetését. Hol tart a rendszer kiépítése?

– A duális szakképzés és a duális felsőfokú képzés hazánkban elsőként Kecskeméten valósult

meg. Jelenleg a Kecskeméti Főiskola GAMF karán és a kertészeti karon összesen 28 gazdasági és egyéb szervezet – közöttük a Magyar Nemzeti Bank – vesz részt a duális felsőfokú képzésben. Ma már országos mintaként szolgálunk, engem pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a miniszterelnök delegált az idén januárban megalakult Duális Képzési Tanácsba. Egyébként nagyon sokat dolgoztunk azon is, hogy a főiskolán elinduljon a járműipari tanszék, most pedig azt szorgalmazzuk, hogy a városnak mielőbb legyen egyeteme, nemzetközi szinten is elismert, minőségi képzési rendszer jöjjön létre.

 

Szemereyné Pataki Klaudia

1976-ban született Kecskeméten. Előbb vendéglátó-ipari, majd közgazdász diplomát szerzett, dolgozott idegenforgalmi referensként, értékesítési igazgatóként és szállodavezetőként is. Rövid ideg országgyűlési képviselő volt, 2014 őszétől Kecskemét polgármestere. Férjezett, egy gyermek édesanyja.