Kaposvár győztesen került ki a válságokból

Kaposvár


Az ország legegészségesebb városa szeretne lenni az évtized végére Kaposvár, de az élet más területein is komoly terveket fogalmaztak meg. A somogyi megyeszékhely az elmúlt évtizedeire is büszkeséggel tekinthet: miközben átfogó megújuláson ment keresztül, a közösség is egyre erősebbé vált. Szita Károly polgármester vendégei voltunk.

– Kaposvárra még nem gyűrűzött be a válság?

– Dehogynem, éppen most módosítottuk a költségvetésünket! A védelem büdzséjét készítettük el, vagyis megvédjük mindazt, amit mi, kaposváriak az elmúlt időszakban közösen létrehoztunk. Minden erőnket arra kell fordítani, hogy a buszok közlekedjenek, legyen az utcákon világítás, szállítsák el a szemetet rendben. Az emberek védelme, a város védelme megkövetelte azt, hogy ezen elvek mentén alakítsunk a számokon.

– Ott, ahol kutyafuttatókat vagy játszótereket építenek, nem lehet olyan nagy a baj…

– Nézze, egy percig sem gondoljuk, hogy Kaposvárt nem fogja érinteni az egyre erősebb gazdasági válság, amely már be is rúgta az ajtónkat. És az is igaz, hogy ha kívül nagy a bizonytalanság, akkor még nagyobb figyelemmel összpontosítunk arra, ami igazán fontos, vagyis a közösségünk biztonságára, a kaposvári emberek mindennapjainak megóvására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feladnánk a korábban megfogalmazott, látszólag nem élet-halál fontosságú beruházásainkat. Hála istennek, Kaposváron már a megújult szülészetünkön jönnek világra a gyermekek, nekik építjük a játszóteret, sőt túlzás nélkül állíthatom, nekik építjük Kaposvárt.

– Ők még aligha mérik fel, mi mindent sikerült a szüleiknek létrehozniuk az elmúlt években.

– Nem is kell ezt most tudniuk. A lényeg, hogy olyan városban nőnek fel, ahol minden adott ahhoz, hogy minőségi életet éljenek. Olyan városban, ahol valamennyi generáció megtalálja a számítását, s ahol mindannyian számíthatunk egymásra. A tégla és a malter csupán egy dolog, persze ezek is szükségesek. Az új, kétszer két sávos 67-es út például új befektetőket hozott Kaposvárra. Fejlesztenek a régebb óta itt lévő cégek is. És az új arénánk, sportuszodánk, közlekedési központunk, a megújult Csiky Gergely Színházunk, okosparkunk mind-mind hozzátett az életünkhöz. 

– Visszatérve az egyre nyugtalanítóbb gazdasági válságra, nem rúgja fel a 2030-ig megfogalmazott terveiket?

– A szomszédunkban háború dúl, az Európai Unió drága és értelmetlen szankciós politikát folytat, vagyis az elmúlt évekhez, évtizedekhez képest alapvetően megváltozott az a közeg, ahol helyt kell állnunk. Kaposvár ugyanakkor eddig minden válságból győztesen került ki, s ennek oka minden alkalommal az volt, hogy nem behúztuk a féket, hanem előre mentünk. Így teszünk most is. Négy fő területen akarunk nagy változást elérni, s ezekért minden egyes nap dolgozunk. Még erősebb helyi gazdaságot szeretnénk, azt, hogy legyen elég munkahely, és növekedjenek a jövedelmek. Fenntartható és környezettudatos várost építünk, és szeretnénk elérni a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget. Megteszünk mindent azért, hogy a kaposváriak egészségesebbek legyenek, és segítjük a gyermekvállalást is, hogy minél többen szülessenek városunkban. Ezekről nem mondunk le egy percre sem! 

– Melyik a legnagyobb kihívás?

– Mindegyik egyformán fontos cél, nem lehet közöttük különbséget tenni. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a legnagyobb kihívás a 21. században a biztonság megteremtése. Legyen szó energiabiztonságról, az egészségünk biztonságáról vagy éppen a munkahelyek biztonságáról. És egyik következik a másikból. Hiszen, ha van munka, alacsony a rezsi és az emberek biztonságban érzik magukat, akkor bátrabban vállalnak gyermeket is. 

– Az elmúlt évek nagy infrastrukturális beruházásai után jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan lehet még tovább fejleszteni Kaposvárt?

– Egy város sosincs készen, mindig lehet szebb, mindig lehet jobb, lehet modernebb. Ma már napelem van a közintézményeinken, de lehet, hogy pár év múlva újabb technológiák jönnek, amelyekkel még inkább csökkenteni tudjuk a rezsiköltségeinket. A 67-es út jelenleg az M7-es autópályával köt össze minket, de szeretnénk négysávos úton eljutni Pécs irányába is. Valamint itt vagyunk az ország egyik legszebb vidékén, a Zselic kapujában. Szeretnénk a kaposvári turizmust is fellendíteni, és az ország 20 legnépszerűbb desztinációja közé kerülni. Ezért építünk modern kempinget a Desedánál, miközben a tó környékét is folyamatosan fejlesztjük. A Virágfürdő mellett egy szintén négycsillagos, superior szállodát tervezünk, amellyel egy olyan komplexum épülhet meg, ahol szállás, a wellness, a sport, a strand és a gyógyászat is egy helyen lesz elérhető.