Kanadában vendégszerepel az idén negyvenéves Kecskemét Táncegyüttes

Kecskeméti táncegyüttes

Torontóban, a Canada Day programjain, a Niagara-félszigeten rendezett Cifra Tábor negyedszázados jubileumi gáláján is fellépett a Kecskeméti Táncegyüttes. Az idén 40 éves együttes egyhónapos kanadai turnén vesz részt.

Egy, a magyar néphagyományokat komplexen bemutató programsorozatban való közreműködésre kapott meghívást a Kecskemét Táncegyüttes Kanadába. A csoport 2016. június 26-a és július 25-e között több fesztiválon is szerepel.

A több mint háromszázezer fős kanadai magyarság torontói szervezeteinek javaslatára Kanada egyik legnagyobb nemzeti ünnepén, a Canada Day-en, Kanada Napon Torontóban vendégszerepelt a táncegyüttes.

A CIOFF (Nemzetközi Folklórfesztiválok Szövetsége) magyarországi képviselete a Kecskemét Táncegyüttest delegálta a 35. Mondial des Cultures de Drummondville Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amelyet 2016. július 7-től 17-ig rendeznek meg Drummondville-ben, 15 ország jelenlétével.

Ezt megelőzően a torontói Kodály Táncegyüttessel közösen tánctáborban vettek részt a Niagara-félszigeten. Az idén 25 éves Cifra Tábor gálával zárult, ahol a két baráti együttes mellett a szintén kanadai Kossuth Táncegyüttes is fellépett.

A kanadai vendégszereplés előzménye, hogy 2014-ben Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter, az együttes művészeti vezetői Torontóban jártak.  Az ottani magyar diaszpóra által működtetett Kodály Táncegyüttes számára készítettek koreográfiát. Az így kialakult szakmai együttműködés eredményeképpen 2016-ban, a magyar néphagyományok és néptánckincs bemutatására, azok élményt adó átörökítésre hívták meg a Kecskemét Táncegyüttest Kanadába.

A Kecskemét Táncegyüttes – mint honlapján olvasható – kiemelten fontosnak tartja a kanadai magyarokkal való kapcsolatok ápolását, valamint az együttesbe járó kecskeméti fiatalok látókörének szélesítését, kapcsolatok építését, teljes értékű, a társadalom és Kecskemét számára minél hasznosabb polgárokká válását. – Nagyon fontos küldetést jelent számunkra, hogy a kinti magyar diaszpóra fiataljaival kortárscsoportban ismertessük meg a hiteles magyar tánchagyományt – nyilatkozták az együttes művészeti vezetői.

fotó: Vida Tünde