Kamarai szolgáltatásokkal közelebb a vállalkozásokhoz

A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2024-ben még közelebb kívánja hozni szolgáltatásait a vármegye gazdasági szereplőihez, különösen az annak távolabbi pontjain jelenlévőknek.

A mostani kedvezőtlen gazdasági folyamatok a mikro-, kis- és középvállalkozások működésére rendkívül intenzív hatást gyakorolnak – fogalmazott dr. Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

   A vállalkozói működésre jellemző idő- és munkaerőhiány sok esetben akadályozza, hogy a cégek igénybe vegyék azokat a – például Veszprémben elérhető kamarai szolgáltatásokat –, amelyek javítanák piaci pozíciójukat. Ezen problémát orvosolva a kamara 2024-ben elsősorban a vármegye gyengébb gazdasági mutatójú járásaiban lévő kkv.-kra fókuszál.

   A kamarai szolgáltatásainkat helyben kínáljuk a kkv.-knak – mondta az elnök –, hiszen ügyfélszolgálatok működnek Ajkán, Pápán és Tapolcán is. Gazdaságfejlesztési tanácsadóink az induló vállalkozásokat tájékoztatják a vállalkozói tevékenységekről és a képesítési követelményekről. A működő vállalkozásoknak többek között információkat nyújtunk forráshoz jutási lehetőségekről, például a jelenleg elérhető legkedvezőbb kamatozású Széchenyi Kártya hitelprogramról. Kamaránk közreműködésével csupán 2023-ban 1592 hiteligénylést rögzítettünk, amelyeknek eredményeképpen rekordméretű, közel 28 milliárd forint összegű állomány került kihelyezésre a vármegyei kkv.-khoz.

   A kamara tevékenységeinek meghatározó részét képezik a rendezvények, amelyek korszerű szakmai ismereteket és üzleti kapcsolatépítési lehetőségeket biztosítanak. Idén március és június között több mint harminc esemény kerül megrendezésre a vármegye különböző pontjain, amelyeknek skálája széles. Workshopok, pénzügyi tervezés, online és offline marketing, mesterséges intelligencia, ESG-törvény, üzleti reggelik ágazatonként, turisztikai és vendéglátó-ipari workshop, és több, vállalkozásokhoz kihelyezett, tematikus (például minőségbiztosítás, humánerőforrás, marketing stb.) klubülés. 

   Évente ismétlődő és nagy érdeklődésre számot tartó kamarai rendezvények az Adótájékoztató, a Gazdasági Évnyitó és a TOP 100+200 kiadványt bemutató rendezvény. A nemzetközi pályázatok szintén hozzájárulnak a kkv.-k fejlődéséhez.

   A gazdaságfejlesztő és vállalkozásösztönző tevékenységeinken túl a duális szakképzés megszervezésében is meghatározó a szerepünk – nyilatkozta befejezésül dr. Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A Veszprém vármegyei duális képzésben részt vevő tanulók 599 gazdálkodó szervezet 698 telephelyén végezhetik el gyakorlatukat. Duális képzési tanácsadóink összekötő szerepet töltenek be az iskolák, a tanulók és a vállalkozások között. Kiemelt feladatunk a szakmák megismertetése az általános iskolásokkal, így a kollégák folyamatos pályaorientációs tevékenységet végeznek vármegyeszerte.