Jubileum és titkok a villányi Vylyan-birtokon

Villányi borvidék

Húsz éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo Cuvée. E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. 

premium_montenuovo_jubileum_2009Montenuovo Nándor herceg 1888-ban született. Hosszú évtizedeken át ő volt annak a villánykövesdi dűlőnek a tulajdonosa, amely ma már a Vylyan-birtok része. Neki állít emléket a Vylyan Pincészet birtokbora, a  Montenuovo, amely éppen húsz éve, 1995-ben került először a poharakba.

– Célunk e borral méltón megmutatni, hogy mi rejlik a Montenuovo név mögött, s tisztelegni az egykori dél-baranyai mintagazdaságot felépítő herceg emléke előtt. Úgy gondoljuk, ez nem csak nekünk vagy Bólynak (ahol élt, s ahol ma a nyughelye van), hanem a Villányi borvidéknek, Baranya megyének és Magyarországnak egyaránt tartozása – fogalmazott Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.

Még mindig élnek Villányban olyan öregek, akik ismerték őt, s tőlük tudjuk, hogy életében és halálában mekkora tisztelet övezte emberi nagysága miatt. Amikor 20 évvel ezelőtt engedélyt kértünk a Montenuovo családtól a név használatára, még mi sem tudtuk, hogy mily drámai fordulatokkal teli az élettörténete – fogalmazott a birtokigazgató, aki azt is elárulta, hogy a jubileumi év kapcsán teljes lázban égnek. Nemrég meglátogatták a Montenuovo örökösöket Ausztriában, s a nemesi család történetét kutatva számtalan érdekességre bukkantak. Ezekből még az is kiderült, hogy Montenuovo Nándorhoz Napóleonnak, Ferenc József császárnak és Horthy Miklósnak is köze volt.

Montenuovo Cuvée

– Számomra az igazán lenyűgöző Montenuovo Nándor életében az, hogy rendszerek jöttek és mentek, de ő szilárdan állt a maga helyén. Felsőházi képviselőként egyetlen zsidótörvényt sem írt alá, sőt petíciót írt Horthy Miklósnak, hogy szálljon ki az értelmetlen háborúból. Ezért a nyilasok meghurcolták, bebörtönözték, majd jöttek a kommunisták, akik elvették és tönkretették országszerte híres mintagazdaságát, s ők is meghurcolták és bebörtönözték. A világ nagyot változott, de ő kiállt az eredeti meggyőződése mellett. Ez nekem nagyon szimpatikus, már-már megható – mondta befejezésül Debreczeni Mónika.