Jövőre is vár: Vasvár

Vasvár


A gazdag történelmi múltjára és kulturális hagyományaira büszke kisvárost békés hangulata, népszerű nagyrendezvényei és a csodaszép természeti környezet teszi igazán vonzóvá a turisták számára. Tóth Balázs polgármesterrel beszélgettünk.

‒ Mi jellemzi Vasvár gazdaságát?

‒ Szerencsére e szempontból stabil lábakon áll a város. A közelmúlt legnagyobb beruházásával, ami egymilliárdos iparterület-fejlesztést jelent, jól haladunk. Az érdeklődő cégeknek szeretnénk egy korszerű infrastruktúrával ellátott iparterületet biztosítani. Tavaszra készül el a 15 hektárnyi terület, amely a következő 15 évben elegendő helyet biztosít a nálunk letelepedni kívánó vállalkozásoknak.

‒ Az új önkormányzati ciklus első hónapjaiban milyen célokat tűzött maga elé a városvezetés?

‒ A célok tulajdonképpen nem változnak. Legyen korszerű infrastruktúra, legyen rendben az oktatás, az egészségügy, mindazok a szolgáltatások, amelyek révén jól érezzük magunkat. Mivel az igények állandóan változnak, növekednek, minden területen folyamatosan előre kell lépnünk.

Ezek közül talán a legfontosabb a turisztikai ágazat erősítése. Kevés a szálláshelyünk, bővíteni szeretnénk, hiszen vonzó látnivalókat tudunk kínálni a kerékpáros és a zöldturizmus szerelmeseinek. 

‒ Helyben maradnak-e a fiatalok? Találnak megfelelő képzési, illetve munkalehetőségeket?

‒ Aki akar dolgozni, talál magának munkahelyet. Sőt, a cégek panaszkodnak, hogy kevés a jó szakmunkás. Sajnos a továbbtanuló fiatalok jó része később Szombathelyen, Győrben vagy éppen Budapesten vállal munkát.  Különböző akciókkal próbáljuk a városhoz kötődésüket erősíteni. Ilyen például a Születések fája: az itt született gyerekek a várostól kapnak egy kis szívet a nevükkel és a születési dátumukkal, melyet advent utolsó vasárnapján a Születések fájára feltűznek a szüleik. Adunk letelepedési támogatást a fiataloknak, születési támogatást pedig a családoknak. Vasváron is igen népszerű a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer.

‒ Melyek az úgynevezett „smaragdváros-koncepció” legfontosabb elemei?

‒ A 24 város projekt keretében készült el ez a koncepció. Célja a zöldturizmus fejlesztése, a környezetvédelem, az élhető környezet megtartása, a környezettudatosság erősítése, a megújuló energiaforrások népszerűsítése

‒ Mi mindennel kerülhet fel Vasvár a turisztikai térképre?

‒ Például a csodálatos környezetben fekvő fürdőnkkel, amelybe a helybelieken kívül a távolabbi vasi városokból is szívesen érkeznek vendégek. A fürdő magántulajdonban van, az önkormányzat csak működteti, ezért komolyabb fejlesztések csak akkor tudnak megvalósulni, ha sikerülne közösségi tulajdonba venni a létesítményt. A város kiemelten kezeli a kultúra területét, méretét meghaladó intézményrendszert működtet, s gazdag programkínálatot biztosít évente: Bárányfesztivált, a Nagy Gáspár Emléktúrát, a Rétes Fesztivált, a Hegyháti Napokat és a Békenapot, s az adventi hétvégék programjai is igen gazdagok.  A Magyar Kultúra Városa kitüntetést is kiérdemelte a település a közművelődés érdekében kifejtett munkájáért.