Jelentős fejlesztés zárult le a győri Kenvéd Kft.-nél

Kisebb mértékű létszámnövekedés mellett komoly árbevétel-növekedéssel számol a győri székhelyű Kenéstechnikai és Felületvédelmi Szolgáltató Kft. (Kenvéd) egy most zárult, uniós támogatással zajlott fejlesztés eredményeként.

A vállalatnál az Európai Unió által közel negyven százalékban támogatott fejlesztéssel a három gyártósoron végzett különböző bevonatok készítését egy számítógép vezérelte gyártósorba tömörítették. A három gyártósor korábbi 153 millió forintos árbevételét idén 30 százalékkal, 200 millió forintra fogják növelni – nyilatkozta Szakál Katalin pénzügyi igazgató az MTI-nek.

A december végén zárult, 375,68 millió forintos technológia fejlesztés során a gyártósort automatizálási, valamint a legkisebb károsanyag-kibocsátást biztosító rendszerekkel látták el. Az új berendezés kapacitása a három gyártósor összes kapacitásának a kétszerese.
Emellett a vízfelhasználást 25 százalékkal, a termelt hulladék térfogatát 90 százalékkal tudják csökkenteni a fejlesztéssel, amely éves szinten 14 millió forinttal alacsonyabb gyártási költséget eredményez.
A beruházással a 115 embert foglalkoztató cég létszáma hárommal nő – tájékoztatott Szakál Katalin. Az 1994-ben alakult családi vállalkozás autóipari alkatrészgyártók és autógyárak részére végez évente több mint 80 millió alkatrészen bérfelületkezelést. A VW, az Audi, a Skoda, a Lamborghini, a Suzuki, a Mercedes és a Renault autógyártók hazai és külföldi beszállítóival kapcsolatban álló vállalat árbevétele 2014-ben 1,182 milliárd forint volt, és hasonló árbevételt ért el tavaly is, 1,2 milliárd forintot.
A 18 ezer négyzetméteren végzett gyártást idén egy új, 1,5 millió euró – közel félmilliárd forint – értékű telephely vásárlásával szeretnék növelni, emellett további költségcsökkentő beruházásokat is terveznek.

A vállalkozást 21 éve négyen alapították. A dolgozói létszám mára alaposan megduzzadt: a kezdetben kenéstechnikával és barnítással foglalkozó cég munkatársai 20 ezer négyzetméternyi gyártócsarnokokban tizenegyféle felületkezelési technológiával foglalkoznak, s évente több mint 80 millió alkatrész felületkezelését végzik el.