Játékos tanulással alkalmazható tudást ígér a Koala program

iskola

Szikszó egyházi és állami fenntartású általános iskoláiban kezdődik meg a következő tanévben, az országban elsőként az egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) által kidolgozott komplex oktatási alapprogram, a Koala. 

Liptai Károly, az egyetem rektora kiemelte, hogy a koala türelmes és sikeres állat. Az egyetem által kidolgozott komplex alapprogram is ilyen: „szép, lassú léptekkel elindulunk, és ezzel a módszerrel szeretnénk meghódítani egész Magyarországot” − fogalmazott.
Olyan módszert dolgozott ki és hoz Szikszóra az egyetem, amely emberközeli: olyan lesz az iskola, ahol a gyerekek jól érzik magukat, s ahová szívesen engedi a szülő őket – tette hozzá a rektor.
A program részleteit Pajtókné Tari Ilona, az EKE rektorhelyettese ismertette. Elmondta, hogy a komplex alapprogram olyan elvek és módszerek együttese, amelyek fókuszában a differenciált fejlesztés, az együttműködés, az egyenrangúság, a közösségi lét és élmény, az esélyegyenlőség, az esély biztosítása és a hátrányok kompenzálása áll.
A hátrányos gyermekeket kompenzálja a program, a tehetségeseket segíti. Differenciált fejlesztés történik a közismereti tantárgyak keretében, s ez a fejlesztés heterogén csoportmunkában kiegészül további tanulástámogató módszerekkel is.
A Koala révén a gyerekek játékosan tanulnak meg gondolkodni, és olyan tudásra tesznek szert, amely „alkalmazható is” – mutatott rá a rektorhelyettes asszony, hangsúlyozva, hogy a program a gyakorlat alapú tanulásra törekszik.

fotó: Vida Tünde