Japán befektető érkezik a Tatai Ipari Parkba

Tatai rugógyár

A Tatai Ipari Parkban vásárolt telket a japán NHK Spring autóipari rugókat gyártó cég magyar leányvállalata. 2016 májusában indulhat el a termelés, s a tervek szerint közel 100 embernek biztosítanak majd munkát.

A megnövekedett európai megrendelésekre reagálva Komárom-Esztergom megyében üzemet épít a japán NHK Spring vállalatcsoport. Tamamura Kazumi elnök elmondta, hogy 2020-ra 3,5 millió darab autórugó és 1,2 millió stabilizátor gyártását tervezik. A bejelentést követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőosztálya közleményben tájékoztatott, hogy a beruházás részleteiről Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár március elején, tokiói munkalátogatása során tárgyalt.
Az államtitkár akkor a cég nevének említése nélkül közölte, hogy a beruházás értéke elérheti a 15 milliárd forintot, és teljes kapacitáson működve 200 új munkahelyet teremthet.
Honlapja szerint az anyagcég, a japán NHK Spring 1939-óta van jelen a piacon, alkalmazottainak száma meghaladja a 20 ezret. Termékeik között megtalálhatók autóipari rugók, vasúti alkatrészek, beléptető rendszerek, parkolóházak rendszerei, számítástechnikai alkatrészek. A 2014-es adatok szerint a társaság törzstőkéje 17 milliárd jen, árbevétele 570 milliárd jen volt (1 jen = 2,3 forint).

Tata Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1999 júniusában elfogadta az 1999-től 2002-ig terjedő időszakra vonatkozó Gazdasági Programot. Ugyanennek az évnek a végén vált szabadon hasznosítóvá a Kocsi út melletti mintegy 8 hektáros, ipari hasznosításra szánt terület, amit 2000-ben közművesítettek. A terület 2002 májusában nyerte el a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán az ipari park címet.

fotó: forrasradio.hu