Jánoska-eresztés és Országos Akácnap Baján

Jánoska

Baja adott otthont idén az Országos Akácnapnak, amely a város hagyományos programjához, a Jánoska-eresztéshez társult. Az egész napos ünnepségsorozat fénypontjaként a virággal feldíszített Szent János-szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakták, miközben égő koszorúkat eresztettek a vízre. 

Az akácfa felhasználási lehetőségeit, az erdőgazdálkodásban betöltött szerepét taglaló kiállítás, akácos játékok, kézműves foglalkozások, mézkóstoló és a faesztergálás mesterfogásait felvillantó bemutató szolgált arra Baján, a III. Országos Akácnapon, hogy az akác tulajdonságait, „erényeit”, felhasználási területeit bemutassák.

Az akác a legelterjedtebb erdei fafaj, a magyar erdők negyedét teszi ki 467 ezer hektárnyi területtel. Kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag. Bútort, építőipari, kertészeti termékeket, játékot, sőt hordót is gyártanak belőle. Magyarország méztermelésének közel felét az akácméz adja, amely éves átlagban megközelíti a 12 ezer tonnát. Az akác és az akácméz is hungarikum, a méz keresett exportcikk, a méhészet húszezer családnak biztosít megélhetést.

– Az akácfa a vidéki táj elválaszthatatlan része, hazánk legelterjedtebb erdei fafaja, kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag. A magyar akácnak, a belőle készített termékeknek és a kiváló minőségű akácméznek gazdaságilag és társadalmilag is kiemelkedő jelentősége van – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a III. Országos Akácnapon, Baján, az akác népszerűsítését célzó országos rendezvényen.

Az akác közel 300 éve van jelen hazánkban, ezalatt jelentős tapasztalat és tudás gyűlt össze az akácgazdálkodással kapcsolatban – vélekedett Zsigó Róbert.

Az országos programot a Nepomuki Szent János tiszteletére megrendezett bajai „Jánoska-eresztés” ünneppel egy időben tartották. A hagyományoknak megfelelően fáklyákkal kivilágított hajóra rakták a virággal feldíszített Szent János-szobrot, miközben égő koszorúkat eresztettek a vízre. A lampionos vízi felvonulást a Petőfi-szigeten hordócsapolással fogadták.

fotó: explorerworld.hu (akac – turistamagazin.hu)