Jaj, az allergia! ‒ A természetgyógyász jó tanácsai

Levendula


Napjainkban a magyar lakosság igen jelentős része érintett allergiás megbetegedésekben. Nem véletlen, hogy sok szakorvos vélekedik úgy, hogy az emberek vagy allergiások, vagy előbb-utóbb azok lesznek.

60-80 évvel ezelőtt bolygónkon a mainál sokkal kevesebb ember élt, ezért az „egy főre jutó” pollenmennyiség is több volt, mégsem küzdöttek ennyien ezzel a betegséggel. Ugyanakkor az is tény, hogy az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnőtt az embereket érő elektroszmog (mobiltelefon, mikrohullámú sütő, wifi stb.), valamint a károsanyag-kibocsátás (kipufogógázok, erőművek stb.), amelyek miatt folyamatos terhelés éri az immunrendszerünket. Így talán érthető, miért is van az, hogy a vidéki embert sokkal több pollen éri, mint a városban lakókat, mégis a vidéken élőknél jóval ritkább az allergiás megbetegedés. A levegőben szálló por és a koromszemcsék hozzátapadnak a pollenekhez, az autók kipufogógáza pedig lebontja a pollenek külső burkát, melyek így egy tüskés állagot vesznek fel, s okoznak irritációt a légutak nyálkahártyáin. Mivel a támadóhatás folyamatos, az immunrendszerünk állandó védekezést tart fenn. 

Mit tehetünk ez ellen? Az egészség pillérei: a test, a lélek és a szellem. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, elengedhetetlen, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag tiszta, vegyszermentes táplálékot vegyünk magunkhoz. Szükségünk van még tiszta ivóvízre, napi nyolc óra pihentető alvásra, szeretettel teli érzelmekre és pozitív gondolatokra. 

Mindössze ennyi az, amire a testünknek szüksége van. Amennyiben ezeket megkapja, létezik egy alapreguláció, ami arra szolgál, hogy a pillanatnyi kibillent állapotot az egészség irányába rendezi. Gondolkodjunk el azon, hogyan élünk, s mi az, amivel meg tudjuk támogatni a szervezetünket. A termőföldek ásványianyag-tartalma kimerülőben van, mióta a nagyüzemi termelés miatt a vetésforgót elhagytuk. Vajon mit kapunk így vitaminforrásként? Azért, hogy a termőföld a lehető legnagyobb hozamot produkálja, műtrágyázzuk, a haszonnövényeket pedig különböző növényvédő szerekkel kezeljük. 

Tiszta lesz-e így tápanyagforrásunk? Az állattartás a végtelenségig kizsigerelt, a haszonállatokat antibiotikumokkal kezelik, miközben valóságos hízókúrára fogják őket.

Mi a helyzet az ivóvízzel? Tudom, hogy sokakat megdöbbentek, de az ivóvizeink zöme tele van a vizeletből származó hormonokkal, amelyeket csak a reverz ozmózison alapuló víztisztító berendezések képesek kiszűrni. A fiaink női hormonokkal telítődnek. Nem véletlen, hogy a kutatások szerint a férfiak spermaszáma folyamatosan csökken. Alszunk-e napi nyolc órát este tíztől reggel hat óráig? Az immunrendszerünk folyamatos védelmet tart fenn a külső és belső támadások ellen, ám egyre nagyobb küzdelemre kényszerül.

Hogyan „kezelhetjük” szervezetünket? Az allergiás, asztmás, és valamennyi krónikus betegségnél elsődleges feladat a szervezet méregtelenítése. Mivel az immunrendszerünk 70 százaléka a gyomor-bélrendszerben található, ennek tisztítása elengedhetetlen. A rendrakást a helytelen táplálkozás következtében kialakuló elváltozások (például szivárgó bél szindróma, irritábilis bél szindróma, bélsárfelrakódás stb.) megszüntetésével kell kezdeni, majd a microbiom megfelelő táplálásával folytatni. (A különböző természetgyógyászati módszerek alkalmazására a hely hiánya miatt nem térünk ki.)

Elengedhetetlen a tápanyagpótlás, a létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szerves kötésben történő alkalmazása, figyelembe véve azok felszívódási paramétereit. Gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztásának a beiktatásáról úgy, hogy ne okozzon zavart a táplálkozás folyamatában, és aludjunk nyugodt körülmények között este tíztől reggel hatig.

Ezek után következhet a helyes táplálkozás megtanítása (adagok, gyakoriság, ételek helyes társítása). Ezzel egy időben folyhat az allergia kezelése, amit jóval a pollenszezon előtt kell kezdeni, és ezt folyamatos kontroll alatt, minimális adagokban történő pollenadagolással végezzük. Az ételallergiák esetén az allergén ételek elhagyásával, az ételintoleranciáknál pedig a bélregenerálás és a bélflóra-rendezés során a tünetek legtöbbször önmaguktól elmúlnak.

A természetgyógyászat elengedhetetlen feladata a lelki háttér tisztázása, mert legtöbb esetben az allergén nem a külső környezetben keresendő, hanem az életünk során adódó konfliktushelyzetekben, amit a beteg túlreagál.

Koppány-Pethő Tünde

természetgyógyász