Ízelítő a Nógrád Megyei Értéktárból

Madách

Madách-kúria

1844 decemberétől 1853 szeptemberéig Csesztvén élt Madách Imre. Madách ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének. A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A 2012-ben felújított állandó kiállítást kiegészítik az interaktív, modern technikai eszközök.

A bujáki sokszoknyás népviselet

A bujáki népviselet a XIX. század végén alakult ki, s a palóc folklórterülethez tartozik. Azt szokták mondani rá, hogy több tekintetben is szélsőséges. Legfeltűnőbb darabja a térden felül érő ráncolt szoknya, amely a szakemberek szerint Magyarország legrövidebb népviselete.

Haluskafesztivál (Vanyarc)

A Haluskafesztivál gasztrokulturális rendezvény, a vidék jellegzetes ételének bemutatása. A krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska a tót atyafiak jellegzetes étele. Vanyarc kiemelt eseménye, mely sztrapacskafőző versennyel, folklórműsorral, gyermekprogramokkal, kézműves kirakodóvásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással”, haluskaszaggató táncházzal várja kedves vendégeit.

Mikszáth Kálmán Emlékház

1906-ban épült az író, Mikszáth Kálmán fiának tervei alapján. Benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum. A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást.

Horgászparadicsom a Mátra lábánál − Maconka

Maconka hazánk egyik legnépszerűbb horgászvize, számos kitüntető cím, elismerés és versenycsúcs birtokosa. A teljes véd- és vízterület az aktív egyéni és családi pihenés, a szórakozás, az élményszerzés és a versenyek színtere. Maconka büszkélkedhet Közép-Európa legnagyobb hiteles rekordlistájával: csaknem 11 ezer rekordot és 2500 rekordert számlál.