Ízelítő a Heves Megyei Értéktárból

Egri bikavér

Egri Bikavér:

Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora az Egri Bikavér (1997-ben fogadták el az Egri Bikavér Szabályzatát). Ez a házasított vörösbor Eger vörösborainak igazi eszenciája, terroir bor, mely magában hordozza mind az itteni termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az itt élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.

Az Egri Bazilika:

Az Egri Bazilika hazánk második legnagyobb temploma. Pyrker János László pátriárka érsek építtette Hild József tervei alapján klasszicista stílusban. A mestermunka e stílus egyik legszebb magyar képviselője. Az épület háromhajós, melyet középen egy kereszthajó metsz át, metszéspontban a nagykupolával. Az altemplom a kereszthajó alatt helyezkedik el.

A remélés − alakoskodó farsangi szokás Novajon:

A remélés a farsang végéhez köthető téltemető, tavaszváró, alakoskodó szokás a Heves megyei Novaj községben. Lényege, hogy egy ál-lakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végigjárják a falu utcáit csörömpölés, zeneszó közepette, bemennek a lányos házakhoz, bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében.

Kopcsik Marcipánia: 

A Kopcsik Marcipánia egyedülálló gyűjteménye az olyan művészien megtervezett és cukoralapanyagból egyedi eljárásokkal kivitelezett tárgyaknak és képeknek, amelyek nemcsak Magyarországon, de világszerte is rendkívüli érdeklődésre és elismerésre tartanak számot. Alkotói a számos hazai és nemzetközi szakmai versenyen kimagasló érdemeket szerzett, többszörös olimpiai és világbajnok, Guinness-rekorder Kopcsik Lajos mestercukrász, és Herczeg István grafikus- és festőművész, akik Sebők Sándorral, a világ egyetlen cukorcsiszoló mesterével együtt nyolc év munkájával hozták létre a kiállítás anyagát.

Böjti Ételek Fesztiválja – Andornaktálya:

A karácsonyt megelőző négy hét nem csupán a várakozás, de a böjt időszaka is. Ebből az apropóból született meg Andornaktályán az év talán legnagyobb szabású rendezvénye, a Böjti Ételek Fesztiválja, mely egyediségével elérte, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegyolta-lom alá helyezze. Az advent harmadik vasárnapján megrendezésre kerülő fesztiválon – az ünnepi készülődést megelőző időszak gasztronómiai hagyományaira épülve – egy sor húsmentes ételkülönlegesség elkészítésével képviselteti magát a község valamennyi civil szervezete, egyházközsége és intézménye, valamint két testvértelepülése, Mihálygerge és Fenyéd is.