Ízelítő a Csongrád Megyei Értéktárból

Bivalyrezervátum

Nagyszéksósi bivalyrezervátum

Magyarországon mára néhány százra csökkent a tenyésztett bivalyok állománya. A Dél-Alföld első bivalyrezervátumát 2008-ban Mórahalmon hozták létre, a Nagyszéksós-tó és környéke nádtól való megtisztítása érdekében. A bivalyok telepítését követően újra láthatóvá vált nagyobb vízfelület elősegítette a madárvilág visszatérését, új fajok megjelenését és a növényzet újraszaporodását is.

Pick Téliszalámi

A világ 35 országába exportált Pick téliszalámi hungarikum. Közel másfél évszázados hagyományon alapuló, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, különleges fűszerezéssel, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel készülő, nemespenész-bevonatú termék. Gyártása a Pick Márk által kifejlesztett és azóta is titokban őrzött egyedi recept alapján, a szalámimester felügyeletével történik.

Feszty-körkép

Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” című monumentális körképfestménye az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt. Ma ez az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legnagyobb vonzereje. A Rotundában elhelyezett, 120 m hosszú, 15 m magas és 38 m átmérőjű körkép látványát a kép folytatásaként elhelyezett tárgyak teszik teljessé, a látogatói élményt hanghatások is fokozzák.

Szent-Györgyi Albert munkássága

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki a Magyarországon végzett kutatásaiért kapott Nobel-díjat (1937). Szent-Györgyi külföldi kutatásai során ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Hazatérve, Szegeden keresett növényi forrást a később a C-vitaminnal azonosított anyag kivonására. E célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt. Így kidolgozták a paprikából kiinduló C-vitamin-gyártás módszerét is.

A vásárhelyi szőrhímzés

A vásárhelyi szőrhímzés a népi hímzéseink egyik legrégebbike, párnavégeken maradt fenn. Alapanyaga a kendervászon, a hímzéshez a racka juh festőnövényekkel színezett szőrét használják. Jellegzetes színei a barna, a lilásvörös és a kék, melyeknek 4-5 árnyalatát alkalmazzák.