Ismét látogatható a pécsi patikamúzeum

Patikamúzeum

Nyolc évnyi szünet után nyílt meg a pécsi patikamúzeum, ahol az érdeklődők több száz tárgyat, köztük különleges üvegcséket, patikaedényeket, gyógyászati eszközöket láthatnak. A múzeum a jövőben nagyobb szerepet kaphat Pécs kultúrtörténeti, biológia- és kémiatörténeti értékeinek bemutatásában, az orvosi és a gyógyszerészi hagyományok átadásában.

Az Apáca utcában lévő kiállítóhely egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának az otthona volt. Egy 1990-ban elvégzett rekonstrukció eredményeként a gyógyszertári funkció mellett az épület alkalmassá vált egy gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállítás befogadására. A patika 2009-ben bezárt, így a kiállítást sem lehetett látogatni.

Az újra megnyílt tárlaton több száz különlegesség várja a látogatókat, köztük különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcsék, fából, fémből és kerámiából készült patikaedények, de régi gyógyászati eszközöket, gyógyír recepteket, mérlegeket és egyebek mellett egy kézi tekerésű tablettázógépet is bemutatnak.

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a Pécs centrumában található patikamúzeumot ékszerdoboznak nevezte, ahol bármerre néz, izgalmas dolgokkal találkozhat a látogató. Példaként az egyedülálló neobarokk berendezést és a „tekerős” kasszát említette.

Szabó László Gyula nyugalmazott egyetemi tanár, a Szent István Akadémia tagja arról számolt be, hogy a tervek szerint a patikamúzeumban megjelenítenék a pécsi gyógyszerkutatás, orvosi kémia, farmakológia múlt évszázadra visszanyúló történetét is.

− Biztosak vagyunk abban, hogy a múzeum a jövőben nagyobb szerepet kap Pécs kultúrtörténeti, biológia- és kémiatörténeti értékeinek bemutatásában, az orvosi és gyógyszerészi hagyományok átadásában − fogalmazott a professzor. Perjési Pál egyetemi tanár, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja azt mondta, a Szerecsen Patika és az ott berendezett múzeum kultúrtörténeti emlék, működtetésében a kar is részt vesz. Szeretnék, ha a kiállítási tárgyakat minden gyógyszerészhallgató megtekintené, és igyekeznek minél több diákot bevonni a gyűjtemény későbbi bővítésébe.

Fotó: MTI/Sóki Tamás