Idén ötvenéves a zalakarosi fürdő

Talán nem túlzás azt állítani Zalakarosról, hogy a fürdője révén került fel Magyarország és Európa térképére. Az ötvenéves évfordulóját ünneplő fürdő mintegy 27 millió látogatót vonzott eddig, és mára nem csupán a térség épített fürdővárosává, hanem egyben a Kis-Balaton családi fürdőjévé is vált.

 

Novák Ferenc polgármester méltán büszke erre a vonzerőre, amely óriási jelentőségű a gazdaság és a turizmus szempontjából. Zalakaros ugyanis a turizmus tekintetében tartósan a magyar Top 10 város között szerepel, jóllehet mindössze 2300 állandó lakossal bír. Ez az év a fürdő évfordulójának jegyében telik el. Új könyveket adnak ki, kiállítások és rendezvények kísérik a jeles ünnepet. A fürdőben olyan fejlesztések történtek, mint a gyermekvilág, a szaunaudvar vagy a homokos sportpálya kialakítása, ami egytől egyig újdonság. Nem csoda, ha mindez a vendéglétszám növekedését eredményezte. Azonban város sem maradt el a fejlődésben a fürdő mögött.

 

Zalakarosi fürdő

Zalakarosi fürdő

A közösségi közlekedés tekintetében megújult a zalakarosi autóbusz-állomás; az autóbuszöblök és a felépítmények is új külsőt kaptak. Az eddigi kerékpárutat csodálatosan felújították, sőt egy újat is létrehoztak. A termáltó és ökopart projekt keretében befejeződött az első ütem. Gyönyörű természeti környezetben épült meg a tó, szép szigettel, hidakkal, a fürdőtől keleti irányban, közel 500 milliós önkormányzati beruházás révén. A második ütemben pedig a tó közvetlen környezetét varázsolják újjá: sétányok, meseparkok születnek meg, valamint ide tervezik megépíteni az ország legmagasabb csúszdáját – sorolja a polgármester.
S hogy a település ne csupán a fürdőt jelentse, hanem az ott lakó emberek mindennapjait is színesítse, méghozzá minőségi és igényes környezetben, arról a sokszínű sport-, kulturális és gasztronómiai fesztiválok gondoskodnak. Idén májusban rendezik meg a XXXIV. Zalakaros Nemzetközi Sakkversenyt, amely magyar bajnokság is egyben, óriási mezőnnyel. Folyik a Tour de Zalakaros kerékpárverseny részleteinek egyeztetése, és természetesen nem maradnak el a hagyományos fesztiválok sem. Augusztus elején a Borfesztivál, júliusban a Kannavirág, valamint az Utcazene fesztivál, és a már tradicionális programok is sorra megvalósulnak.

 

Novák Ferenc

Tanár, közművelődési szakember. 1982-től dolgozik Zalakaroson, a kultúra és a turizmus területén. Tagja az Országos Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsnak, elnöke a 19 települést tömörítő zalakarosi Többcélú Kistérségi Társulásnak. 2002 és 2010 között önkormányzati képviselő, 2010-től a fürdőváros polgármestere. Nős, két gyermek édesapja.