Idén is egymást követik a programok, tovább ragyog Veszprém és a régió 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat eredményeként a régió a kreatív kulturális térségek közé emelkedett nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is. 

A régió településeinek együttműködése, a kulturális kínálat bővítése és a helyi közösségek megerősítése nem csupán az EKF-év célkitűzése volt, hanem sokkal hosszabb távú fejlődés alapjait fektette le a térség életében. Tovább élnek azok a törekvések, amelyek Veszprémet, a Bakonyt és a Balatont olyan turisztikai egységgé formálják, ahol nemcsak a látogatóknak, hanem a helyi lakosoknak is számtalan kulturális kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésére műfajokon átívelően, a sporttól a képzőművészeten át egészen a zenei és gasztronómiai programokig. 

A programsorozat és az elmúlt években megvalósított fejlesztések újrapozicionálták a Veszprém-Balaton turisztikai régiót. 

2023-ban több mint 1 millió 600 ezer látogató járt Veszprém belvárosában. A belföldi vendégéjszakák száma 52 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben, s egyharmadával több külföldi vendég érkezett. A szezonon kívüli időszakban is jelentősen nőtt a vendégforgalom. 

A programhoz csatlakozott 116 településen a külföldi látogatók száma 6 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 8 százalékkal emelkedett, és növekedett a tartózkodási idő is. A környezettudatosság erősítését mutatja, hogy a látogatók 38 százaléka közösségi közlekedéssel érkezett az eseményekre.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében infrastrukturális fejlesztések sora valósult meg. Ezek középpontjában a kulturális programokat kiszolgáló korszerűsítések álltak. Olyan használaton kívüli épületek, közterületek sora újult meg, amelyek hozzájárulnak a kulturális igények kielégítéséhez és a kínálat bővítéséhez. Ezek kulturális újjáélesztése kapcsolatot teremt múlt és jelen között, megnyitva hosszú távú hasznosításuk jövőjét.

A kiemelt fejlesztések közé tartozik az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, mely az egykori gyermekkórház felújítása és átalakítása után balett-, kortárs- és néptáncközösségek, valamint mozgásművészeti csoportok új otthonaként él tovább. A próbatermek mellett tánc-, illetve könnyű- és komolyzenei produkciók befogadására alkalmas előadóterem, szabadtéri színpad, étterem és kávézó, 150 férőhelyes parkolóház és a belvárosi zöldfolyosóba kapcsolódó árnyas pihenőpark jött létre. 

A Pannon Egyetem Kampusz kerítésének részleges elbontásával új városi köztér alakult ki, amelyen szabadtéri lelátó, kültéri sport- és fitneszpark, streetball- és röplabdapálya is helyet kapott, a felszín alatt pedig 200 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki.

Megtörtént a kulturális negyed zöldítése. Az Erzsébet-liget megújításával, a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének felújításával, a zöldfelületek rendezésével, kerékpáros és gyalogos útvonalak építésével, játszótér és kávézó kialakításával, az utcabútorok elhelyezésével a környéken található kulturális intézmények között kialakult egy zöld folyosó. 

A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épületének belső helyiségei teljesen megújultak, a mai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek jöttek létre. Az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása is megtörtént.

Új kulturális helyszínként nyílt meg a FOTON Audiovizuális Centrum. Egy ikonikus veszprémi épület felújításával és bővítésével három szinten működő innovatív kulturális, művészeti, közösségi létesítménnyel gazdagodott a város. Itt koncertek, vetítések, workshopok, könyvbemutatók és közönségtalálkozók várják a látogatókat. Az emeleten található előadó- és moziteremben az artfilmektől kezdve a matiné vetítésekig, a mainstream hollywoodi produkciókig a filmkultúra sokféle alkotása látható. A Specialty Kávézó és Bár a kávékultúrát értő és szerető közönségnek kínál különlegességeket.

2024-re is jutott egyedülálló fejlesztés: nemrégiben nyílt meg a felújított Várbörtön Látogatóközpont, s benne az Ember a rács mögött című börtönkiállítás. Ez nem csupán a Várbörtön történetére, a hajdanán itt raboskodó híres vagy hírhedt elítéltek történelmünkben betöltött szerepére fókuszál, hanem a bűnről, a büntetésről és magáról a börtönről beszél. Méghozzá veszprémi és más történeteken keresztül mindenkinek, akit érdekel a társadalmunkat meghatározó, arról egyfajta lenyomatot is adó, ám mégis a mai napig legendákkal, tévhitekkel és titkokkal övezett, zárt világ. A Látogatóközponthoz kapcsolt Ruttner-házban kialakított hostelben osztálykiránduló csoportok, nagyobb társaságok találnak szálláslehetőséget.

A teljesen felújított Auer-házban hangszerkészítő műhely, bemutatóterem és a vendégművészek fogadására alkalmas lakások is helyet kaptak.  

Nem csupán a turizmust, hanem a helyiek életét is élénkítette az Utcakép program, melynek támogatásával egyrészt olyan új vendéglátóhelyek, üzletek jöttek létre, melyek régi, már használaton kívüli helyiségeket töltenek meg újra élettel a belvárosban, másrészt meglévő, közkedvelt helyek üzemeltetői is tudtak fejleszteni, bővíteni, újdonságokat kínálni a vendégeknek. 

2023-ban több mint 3600 kulturális esemény közül válogathattak az érdeklődők.  Már a nyitógála nagy sikert aratott, ráadásul egy idén tavasszal hozott döntés szerint az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepe ezüstérmet nyert a világ egyik legfontosabb rendezvény- és élménymarketing versenyén, az Eventex Awards 2024-en. A Ragyogj! című 2023. január 21-i Megnyitó Ünnep 6 kontinens 62 országának 1207 eseménye közül érdemelte ki a díjat.

A régiós összefogás gyöngyszeme a térséget behálózó Pajta Program volt. A turizmus zajától távol működő Pajták a helyi kulturális életnek lendületet adó miniközpontok, amelyek az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció otthonaiként a kortárs kultúra értékeit kötötték össze a hely szellemével. 2023-ban 23 településen 29 Pajta segítette a kistelepülések helyi közösségei számára fontos releváns kulturális szolgáltatások elérését, bővítette a kulturális kínálatot.

A Régiós show sorozat keretében a járásközpontok álmodtak egy-egy olyan rendezvényt, amely az ott élők számára tette emlékezetessé a 2023-as évet.   

A veszprémi kiemelkedő programok közé tartozik a tavalyi – fiatal tehetségeket felkaroló és bemutató – Mini Carnegie Hall, a Madách 200 Gondolat Fesztivál, az InterUrbán sorozata, az Egry 140 életmű-kiállítás, a zenei BALKAN:MOST, az irodalmi Holtszezon, az évente ismétlődő, s idén ismét megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztivál, a Gizella napok, GyereKert, az Utcazene Fesztivál, a VeszprémFest, a Művészetek Háza Veszprém programjai, a Veszprém Blues Fesztivál és a Veszprém Jazz Fesztivál. Mindezek mellett rengeteg hagyományos, új és tavaly megújult program várja a közönséget idén és a következő években. Az új helyszínek között jelentős a veszprémi Gyárkert, mely a 2023 előtt elhagyatottan álló egykori bútorgyár telephelyén megnyílt rendezvény- és közösségi tér. Tavaly több mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának adott otthont, télen pedig hófánk- és korcsolyapálya kínált mozgási lehetőséget. Ez a helyszín egyike azoknak, mely tavaly hagyományteremtő szándékkal indított programokat, hiszen idén nyáron is rengeteg koncert várja a szórakozni vágyókat.

Tavaly debütált a Hosszúasztal Piknik, amely másfél kilométeren átnyúló asztal, díszes teríték, finom ételek, ínycsiklandó desszertek, hűsítő innivalók, nemes borok jó hangulattal és felhőtlen együttléttel. A veszprémvölgyi Kolostorok és Kertek területén idén júniusban is felteheti mindenki a végeláthatatlan asztalra kedvenc harapnivalóját, melyet megoszthat az asztaltársaság többi tagjával is. Így amellett, hogy igazán különleges és izgalmas ízeket kóstolhatnak meg a résztvevők, megismerhetik a régió különböző pontjaira jellemző gasztronómiát is.

A Veszprém-Balaton 2023 meghonosította azt a gondolatot és stratégiai célt, hogy a kultúra a város- és a régiófejlesztés eszköze. A cél az – és ezzel kapcsolatban továbbra is vannak feladatok –, hogy Veszprém a Legélhetőbb Városok európai listáján az első 20 közé kerüljön 2030-ig, valamint hosszú távon is megmaradjon a kulturális pezsgés Veszprémben.