Idén a Gödöllői Királyi Kastély meglepetésekkel készült az újranyitásra

Gödöllő


Grassalkovich Antal gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését, a munkálatok első szakasza 1745-ig tartott. A gazdag múltú épületegyüttes napjainkban kedvelt úti célja a magyar történelem iránt érdeklődőknek. A kastély igazgatójával, dr. Ujváry Tamással beszélgettünk.

‒ Május elejétől újra fogadhat látogatókat a Gödöllői Királyi Kastély. Milyen újdonságokkal várták vendégeiket?

‒ Valóban, a Gödöllői Királyi Kastély 2021. május 1-jétől újra megnyitotta kapuit, és különleges meglepetésekkel várjuk látogatóinkat. Az érvényben lévő járványügyi szabályok szerint a kiállításokat és a kávézó belső tereit kizárólag védettségi igazolvány bemutatása után lehet látogatni. A maszk viselése az ajándékboltban kötelező, az épületben pedig továbbra is ajánlott.

Látogatóink minden belépőjegy mellé ajándékként megtekinthetik a kastély történetét bemutató, Ragályi Elemér által rendezőként és operatőrként jegyzett „A Gödöllői Kastély egykor és ma” című közkedvelt, 13 perces filmet. Emellett megnyílt az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének „Királyi és főúri vadászatok” elnevezésű ingyenes időszaki kiállítása, amely a vadászat történetét interaktív játékokkal fűszerezve mutatja be.

Május második felétől előre meghirdetett időpontokban indult új szabadtéri túránk, az „Épülettörténeti séta”, amely a kastélyt kívülről járja körbe. A látogatók megnézhetik az előkerteket, megtudhatják, hol volt a Lövőház, melyik volt a főudvarmesteri épület, és még sok érdekességet a múlt értékeiből.

‒ A korábbi évekhez képest bővült a kínálati paletta? Meg tudnak szólítani minden korosztályt?

‒ Célunk, hogy mindenkihez eljuttassuk a „kastély-életérzést”. Éppen ezért az idei gyermeknapra különlegességekkel készülünk! Május 28-án és 29-én a kicsik és nagyok birtokba vehetik a kastélypark mezítlábas ösvényét, melyen más és más felületű anyagokat használunk.  Az ösvényen végigsétálók így stimulálhatják talpuk különböző reflexpontjait. A mezítlábas ösvényt 25 négyzetméteren, nyolc különböző felülettel valósítjuk meg. Ezenkívül e hétvégén a régi idők hangulatát idéző nosztalgia kisautó-parkunkkal szeretnénk még kellemesebb időtöltési lehetőséget kínálni a kastélyparkba látogató kisgyermekes családok számára. Az elegáns, csillogó nosztalgiajárművek lábbal, illetve pedállal hajhatók, különböző méretűek és kialakításúak, így 1 és 6 év között minden korosztály megtalálhatja köztük a kedvencét. 

‒ Terveznek újabb kiállításokat a kastélyban?

‒ Igen, egy valódi „élményközpont” nyílik meg, szintén a gyermeknapon. Ha a gyerekek elfáradtak a nosztalgia-járgány vezetésében, megpihenhetnek a kézzelfogható történelem tárgyai között. Gyakran használjuk a „régiség” kifejezést, de ritkán gondolunk arra, hogy ezek a tárgyak kivétel nélkül egy letűnt kor mindennapjainak a részét képezték. Manapság keveseknek jut eszébe a mai tárgyakra akként tekinteni. Ez a kiállítás elsősorban örömöt, élményeket kíván szerezni kicsiknek és nagyoknak egyaránt, másodlagosan azonban nem titkoltan abból a célból jött létre, hogy érzékenyítse a látogatókat a régiségek iránti tiszteletre, azok megbecsülésére. Reményeink szerint a Kézzelfogható kiállítás látogatói is igazi élményekkel távoznak majd. Elterpeszkedni egy főúri hintóban, végigheveredni egy baldachinos ágyon, lornyonnal a kezünkben felvenni egy 19. századi kávéházi újságtartót, hogy beleolvassunk egy kiegyezéskori lapba, felpróbálni egy arisztokrata cilinderét, csak igen keveseknek adatik meg, Ez a kiállítás lehetőséget nyújt a látogatónak, hogy a 400 tárgy bármelyikét kézbe vehesse, megismerkedhessen a használatával, működésével. Természetesen gondoltunk a kicsikre is. A gyermekeket a régi hintalótól a Märklin-vasúton át a réges-régi iskolapadig (amelyhez kalamáris és lúdtoll tartozik), a nagykerekű 19. századi babakocsitól a kő építőkockákon át az igazi gyermekkardokig a legkülönbözőbb izgalmas játékok várják. 

‒ Milyen nyári és őszi kulturális programokat ajánl magazinunk olvasóinak?

‒ Jubileumi év az idei a Gödöllői Királyi Kastély történetében, hiszen negyedszázada, 1996. augusztus 17-én nyitotta meg kapuit látogatói előtt. Ehhez a negyedszázados jubileumhoz számos esemény is kötődik: augusztus első hetében Zenél a kastély elnevezésű programsorozatunkon az épület minden szegletét megtölti a muzsika. Az egykori nyitáshoz közeli hétvégén musical-est lesz Janza Kata, Dolhai Attila és Szabó P. Szilveszter közreműködésével. A hónapot az Országos Vadásznap zárja. Az őszre is készülünk minőségi koncertekkel, október elején lesz a Nemzetközi Hárfafesztivál, míg a XX. jubileumi Liszt-fesztivál a hónap közepén várja a zenekedvelőket.

Köszönetemet és hálámat szeretném kifejezni minden kedves egykori látogatónknak, hogy a magyar kulturális örökség fennmaradására szavazott azzal, hogy megnézte kiállításainkat, részt vett koncertjeinken, programjainkon. Tegyék ezt a jövőben is!