Huszonöt éves rekordot döntött meg a Sóstói Múzeumfalu

Sóstó

Kiemelkedő évet zárt a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, amelynek látogatószáma 2016-ban csaknem 65 ezer, éves bevétele pedig több mint 40 millió forint volt. 

A múzeumfalu idei programjairól szóló sajtótájékoztatón Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere tájékoztatott arról, hogy a látogatószám 2016-ban mintegy háromezerrel haladta meg az előző évit, s az elmúlt 25 évben soha nem volt annyira magas a bevétel, mint tavaly.

Szabó Sarolta igazgató beszámolt arról, hogy a múzeumfalu hivatalosan április 1-jén nyitja meg kapuit, de két rendezvényre már korábban sor kerül. A február eleji farsangi mulatságon a szatmári tájegység 1960-as évekbeli farsangolási szokásait idézték meg. Március 8-ára pedig a tavaly már sikeres magbörzét hirdetik meg: ezen a programon a különböző szántóföldi növények palántáit és magjait mutatják be az érdeklődőknek.

A hagyományos húsvéti locsolkodást április 17-én rendezik meg a múzeumfaluban. Az eseményen a különböző egyházi felekezetek húsvéti szokásait, az ünnepi készülődést mutatják be. A majális alkalmából világítástörténeti kiállítás lesz, május 18-án tartják meg a múzeumi világnap rendezvényeit, a pünkösd megünneplése után pedig június 23-án a Szent Iván-éj ünnepe következik. Az idei esemény központjában a szerelem áll majd, s a látogatók a Pásztoróra című kiállítást is megtekinthetik.

Különleges gyermeknapot tartanak július 30-án, amelyre száz forintért lehet majd belépőt váltani. Augusztus 20-án a megszokott kenyérünnepre várják az érdeklődőket a múzeumfaluba, szeptemberben pedig a régi Magyarország ízeit idézik meg egy gasztronómiai esemény keretében.

Szeptember végén a magyar népmese napja ígér tartalmas szórakozást elsősorban a kisebbeknek, októberben pedig az óvodapedagógusok számára rendeznek konferenciát, és megemlékeznek a reformáció 500. évfordulójáról. Az idei szezont november 11-én a Márton-nap zárja a Sóstói Múzeumfaluban.

Fotó: turizmus.com