Huszonhárom koncert, huszonhárom kikötőben 1566 perc alatt

Zrínyi

 

Zenés tiszteletadással állított emléket a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar Zrínyi Miklós és hős katonái előtt. A Zrínyi-emlékév alkalmából körbehajózták a Balatont, és az 1566 percen át tartó hajóút során mind a 23 érintett kikötőben a hajó fedélzetéről adtak koncertet. 

A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar az 1566-os ostrom 450. évfordulója alkalmából, stílusosan 1566 percen keresztül zenélt és hajózott a Balatonon. 23 kikötő, 23 koncert 1566 perc zene – ez volt a mottója a különleges koncertsorozatnak, amellyel Zrínyi Miklósra és katonáira emlékezett a zenekar. Ötven jelenlegi és egykori növendék, illetve tanáraik tisztelegtek a várkapitány és a szigetvári hősök helytállása előtt oly módon, hogy 23 balatoni kikötőben adtak sorozatban koncertet a lehorgonyzott hajón. Mások mellett egy-egy, a Zrínyi-hagyományhoz és Szigetvárhoz kötődő mű csendült fel a megállóhelyeken.

Deichler András karnagy a következőket mondta a különleges zenei eseményről:

− E rendkívüli zenei teljesítménnyel hívtuk fel a hallgatóság figyelmét az európai történelmet befolyásoló 1566-os szigetvári csatára, s invitáltunk őket a szigetvári Zrínyi-napokra. Egyben kezdeményezzük, hogy e különleges produkciót − 1566 percen át 23 koncert 23 kikötőben, és mindez egy hajóút alkalmával − minősítsék Guinness-rekorddá.

Az utazók között volt a Magyar Rekordok regisztrátora, Sebestyén István is, aki a program végén azt mondta: „meglátjuk majd, hogy ebből a teljes időszakból, mely egyébként magába foglalja a hajóút időtartamát is, mennyi lesz majd az az idő, amit tényleges zenéléssel töltenek”. A zenészek teljesítményét a vállalkozás felügyelőbizottsága hitelesítette, elismerve, hogy a kezdeményezés magyar rekord, s egyúttal azt felterjesztették Guinness-rekordnak. A következő hónapokban pedig kiderül, sikerült-e a kísérlet.

A kormány az 1566. évi szigetvári ostrom, az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet „Zrínyi Miklós − Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította.

A Zrínyi-napokat szeptember 5. és 11. között rendezik Szigetváron.