Húsvéti Sokadalmat rendeznek Budán

Húsvéti tojások

Negyedik alkalommal rendezik meg a Budavári Húsvéti Sokadalom elnevezésű ünnepséget a budai Várban. Idén április 5-én és 6-án várja hagyományokra épülő, kötetlen szórakozást ígérő színes forgatag a hazai családokat és a külföldről érkezőket.

A sokadalom egy ősi rítustánccal, a néptáncegyüttesek a budai Vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettáncával, az életfa avatásával és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A rendezvény idei díszvendégei Székelyföld élő, táncos, zenés húsvéti hagyományainak bemutatásával érkeznek a fővárosba. A többnapos ünnepségen lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár, a mesterségek bemutatóival és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A gyerekeket a Mese Mezei állatsimogató, a Kikeleti mesekert és a Komédiás Mező interaktív előadásai, valamint húsvéti kézműves alkotóház, hagyományőrző ügyességi játékok, tojásgurítás, tojáskapkodás és további izgalmas programok várják.

Idén is lesznek tojásleső nyuszik, akik fészekkereső játékkal és ajándékokkal teli szakajtóval kedveskednek az apróságoknak. Újra forog majd a kosaras körhinta, és mókára hívogat Paprika Jancsi Csúzlizdája, de a Világfa regélő labirintusában is kalandozhatnak a gyerekek. A felnőttek szórakoztatására magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, valamint – a testi épséget is szem előtt tartva – egészséges étkek utcájával készülnek a szervezők. A színes forgatagot teljessé téve a Savoyai terasz nagyszínpadán a világzene, a népzene, a néptánc és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálja kedvencét. A színpadon többek között a világzene olyan sztárjai lépnek fel, mint Szalóki Ági és Palya Bea, de különleges hungarikumnak ígérkezik a Vízbevető Húsvéthétfői néptánctalálkozó programja is. A gyerekek számára kedvenc muzsikusaik, Gryllus Vilmos és a Kolompos együttes húzzák a talpalávalót. Az autentikus népszokások bemutatása mellett, húsvét liturgiáját követve lesz istentisztelet és hajnali áhítat. A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is lesznek ünnepi komolyzenei koncertek. A határon innenről és túlról érkező hagyományőrző kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek az ünnepre. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és -festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát lesheti meg és próbálhatja ki a közönség.