Hit és kultúra találkozása Veszprémben

Európában is egyedülálló történelmi beruházást végez a Veszprémi Érsekség a veszprémi várnegyedben, ahol tizennyolc műemléki épület újul meg 2020 és 2025 között. Legutóbb ehhez fogható építkezés több mint 250 éve, még a barokk korban volt. A munkálatok során 35 ezer épített és 10 ezer négyzetméternyi szabad terület újul meg. A munka első ütemében mind a tizennyolc épület tetőszerkezetét, homlokzatát és nyílászáróit felújítják és kicserélik. Ennek ellenére 2023-ban az érsekség turisztikai központja több mint 30 ezer látogatót fogadott. A fejlesztés egyszerre hitéleti, építészeti, funkcionális, turisztikai és munkahelyteremtő beruházás, amely teljes egészében kormányzati támogatásból valósul meg.

A várnegyed megújításával kapcsolatban dr. Udvardy György veszprémi érsek úgy fogalmazott, a cél mindenekelőtt az örömhír terjesztése, a keresztény hit megerősítése.

   – A várnegyed megújítása rendkívüli lehetőség, felelősség, feladat és kihívás. Történelmi lépték, egységes gondolkodás, az egység megteremtésének a lehetősége a teljes várnegyeden, hiszen együtt, egy időben dolgozik valamennyi terület szakembercsapata. Múlt, jelen és jövő találkozása. A szakembereink gondosan ügyelnek rá, hogy az épületeket, a múlt értékeit, az eleink ránk hagyományozott értékeit ismerve, a jelen kor elvárásait és a helyi közösségek igényeit folyamatosan szem előtt tartva szülessenek meg a szakmai döntések a munka során.     Bár valamennyi épület esetében szükséges volt már a beavatkozás, mégis tudatában vagyunk és akarunk lenni annak, hogy olyan szellemi, közösségi kapcsolódási lehetőséget akarunk biztosítani, ahol a hozzánk érkező a hittel és kultúrával egyaránt találkozhat. A veszprémi várnegyed rendkívül gazdag az ősöktől ránk hagyott hitbéli és kulturális kincsekben, amelyeket szeretnénk megmutatni a hívőknek, a zarándokoknak, a kirándulóknak, a turistáknak és természetesen a helyieknek is.

   Dr. Udvardy György érsek atya kinevezésekor az „Őseink hite a jövő reménye” mottót választotta az egyházmegye vezérfonalának.

   – Ahogy élünk, és ahogy a jövőbe tekintünk, az nem előzmény nélküli. Őseink, akik döntöttek, küzdöttek, a miénknél nehezebb időszakokban is ragaszkodtak Krisztushoz, mert tapasztalták, hogy Jézus ad értelmet az életnek, döntésnek, kapcsolatnak, kultúrának. Tény, hogy kulturális szempontból nagy változásokon mentünk keresztül, miközben az egyén számára leszűkült az idő fogalma. A technikai eszközök árnyékában egyre inkább úgy gondoljuk, hogy nincs szükségünk a múltra, és tulajdonképpen nem is nagyon érdekel a jövő, ha mégis, akkor leginkább rövid távon és vágyaktól vezérelve. Ezért is szükséges, hogy rátekintsünk a gyökereinkre: a múlt értékeinek legyen értelmezési pontot adó ereje a ma számára. Amikor pedig a jövőbe tekintünk, ne csak magunkra gondoljunk, hanem a családunkra, a közösségeinkre, a társadalomra is, és ne csak a közeljövőt szemléljük, hanem arra is gondolnunk kell, mi lesz tíz, ötven, száz év múlva. Múlt és jövő összekapcsolása azt is kiemeli, hogy bár a múltban már nem tudok cselekedni, a jövő pedig még nem áll rendelkezésemre, de a mostani döntésem, a mai cselekedetem az, amivel jövőt tudok építeni.

   Az érsek atya hozzátette, egyik küldetésének tekinti az egyházmegye identitásának megerősítését.

   – Ezt értelmezhetjük a közös ünnepek, a saját kulturális értékek mentén, vagy közös szentjeink, boldogjaink életén keresztül. Szeretném, ha az itt élőket büszkeség és öröm töltené el, ha arra gondolnak, hogy a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartoznak. Korábban ez az identitás automatikusan alakult ki, hiszen az emberek számára a vallás megélése evidens volt. Most viszont olyan kort élünk, amikor ezt erősíteni kell, kiemelt figyelmet kell szentelni rá vezetőként. A 2024-es évben a lelkiség megerősítését teljes egyházmegye-szerte az egyik legfontosabb feladatomnak tartom, amellett, hogy az egyházmegye más területén és a várnegyed megújításában is fontos mérföldkövekhez érünk. 

   A 2024-es év több szempontból is kiemelkedő lesz a Veszprémi Főegyházmegye életében. Dr. Udvardy György meghirdette a Mindszenty 80 emlékévet. 

További információk: www.castellum.hu