Hévízgyörkre az összefogás és a hagyományőrzés egyaránt jellemző

Hévízgyörk


A háromezer lelkes Pest megyei község lakói összetartó közösségként vészelték át a pandémiás hónapokat. „Békeidőben” pedig arról híresek, hogy településük a Galga mente gazdag folklórjának egyik leghűségesebb őrzője. Bazan Tibor polgármester vendégei voltunk. 

‒ A környéken azt beszélik, hogy a járványhelyzet hónapjaiban példás összefogás jellemezte a hévízgyörki polgárokat. Meg tudja erősíteni ezeket a véleményeket?

‒ A 2020. március közepe óta napjainkban is tartó járványhelyzetben valóban összefogott a falu apraja-nagyja. Az önkormányzat azonnal megalakította a helyi védelmi csoportot, amely azóta is ellátja a feladatát. Minden hétfőn üléseznek, és a rendelkezésre álló legfrissebb információk alapján határozzák meg az adott héten esedékes teendőket. Munkájukat önkéntesek segítették, segítik: például maszkokat osztottak, fertőtlenítettek, süteménnyel kedveskedtek mentősöknek, tűzoltóknak. Amióta megérkeztek a vakcinák, az oltottság szervezésének élére háziorvosunk, dr. Hanák Klára és az asszisztense állt. Példaértékű az, amilyen gyorsan oltanak, akár a hétvégéken is. 

‒ Melyek a jelenleg is zajló legfontosabb beruházások a községben?

‒ Tavaly adtuk át az új bölcsődét, amely két csoportszobájában 28 kisgyereket tud fogadni. Örömünkre egyre több gyermek születik Hévízgyörkön. Az óvoda is bővítésre került egy csoportszobával. 

Az általános iskola udvarán ‒ Magyarország Kormányának jóvoltából ‒ felépülhet egy úgynevezett „A” típusú tornaterem. Ennek munkálatai a jövő év elején kezdődhetnek el. Két tanteremmel tudtuk bővíteni az iskolát a tetőtér beépítésével, erre az iskolai alapítvány pályázott. Húszmillió forintot pedig high-tech berendezések vásárlására fordíthattak. 

Két utcában kezdődik el a csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése. Várjuk a termelői piac létesítésére benyújtott pályázatunk eredményét. Elképzeléseink szerint a piac közösségi térként is működik majd.

A tájház hamarosan felújításra kerül, ahol majd Pest megye értékeit szeretnénk bemutatni. A tájház udvarán pihenőhely épül azok számára, akik a községen áthaladó Mária-zarándokúton haladva megfáradnak.

‒ Milyen napjainkban, és milyen lesz, mondjuk, tíz év múlva Hévízgyörk településképe?

‒ Olyan, minden téren fejlődő település vagyunk, amely azonban nem feledkezik meg a hagyományairól, hiszen Hévízgyörk a Galga mente népművészetének elismert ápolója, őrzője. Ezért is tartjuk fontosnak a település falusias jellegének megőrzését. Ami pedig a jövőt illeti, nos, feladat akad még bőven. Azt szeretném, hogy tiszta és élhető község legyünk, amely minden korosztály számára biztosítja a kikapcsolódást csendes, pihenésre csábító parkokkal, sok zöldterülettel. Terveink között szerepel közintézményeink megújuló energiaforrásokkal történő működtetése, és pályázni fogunk biztonságos kerékpárutak létesítésére és térfigyelő kamerarendszer kiépítésére is. 

‒ A községben működő civil szervezetek, klubok és társaskörök többsége, nem véletlenül, a népművészet különböző területein tevékenykedik. A Galga mente rendkívül gazdag folklórjának mely elemei jellemzőek a településre?

‒ Elsősorban a népdal és a néptánc. A Hévízgyörki Asszonykórus messze földön híres, de rajtuk kívül működik még a Hévízgyörki Nyugdíjasklub népdalköre, az ÖNYE vegyeskara és a Hagyományőrző Egyesület népdalköre. Az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület népi gyermekjátékokra, néptáncra tanítja a gyerekeket. Hagyományőrző csoportjaink, énekegyütteseink hosszú esztendők óta öregbítik településünk hírnevét.

‒  Mely látnivalókra, esetleg őszi programokra hívná fel a Hévízgyörkre látogatók figyelmét?

‒ Az Árpád-kori Öregtemplomot minden évben sokan felkeresik, de népszerű a hozzánk látogatók körében a szálláslehetőséggel is rendelkező lovastanya, a horgásztó és az Epreskert nevű vendégház.

Sajnos ebben a hónapban nem tudtuk megtartani az ötéves múltra visszatekintő Hévízgyörki Ízek Udvara nevet viselő rendezvényünket, de reményeink szerint ősszel már sor kerülhet az Értékek Napjára, valamint a falunapunkon tartandó Takart Fesztiválra, amely a helyi népművészet ünnepe, sok-sok gasztronómiai finomsággal. Tavaszról őszre halasztottuk a néhány éve Terék József tárogatóművész által kezdeményezett népdaléneklési versenyt. Ezt Pest megyei iskoláknak hirdetjük meg, s azon a gyerekek hévízgyörki népdalokat énekelnek.