Hévíz már kerékpárral is elérhető – a Balaton mellől is

Hévíz

Fürdőzés és gyógyulás a Festetics Fürdőházban

Még gyermekkoromban jártam Hévízen, s akkor szüleim karján fürödtem és úsztam – ha azt a tevékenységet lehet egyáltalán annak nevezni – a tavirózsák között. Az elmúlt héten azonban lehetőségem volt, hogy felelevenítsem ezt az élményt – immáron felnőtt fejjel.

Már odaérkezésemkor meglepett, hogy a pár éve leégett épületet milyen szépen helyreállították, újjá, újraépítették. Kár, hogy a borítás fehér színű lett, s nem a fa színét és nemességét igyekeztek ismét hangsúlyozni. Ennek ellenére örültem annak, hogy a fürdő visszakapta a nevét, s Festetics Fürdőház néven állít emléket a környék legnagyobb nemesi családjának.

Az élmények pedig magukért beszéltek. Jó volt újra úszkálni a tóban és felfedezni a víz csodás selymességét. Élvezettel próbáltam ki az iszapmedencét, amelyben különleges élmény volt „sarazni”. A jótékony iszap hatása természetesen nem egy nap alatt mutatkozik meg, de lépkedni, ülni benne és bekenni tagjainkat azért ellazított egy kicsit. Ugyancsak különleges élmény volt az is, hogy részt vehettem egy szauna szeánszon, ahol a szaunamester mentolos és gyógynövényes felöntések kíséretében bevezetett a szaunázás történelmébe és rejtelmeibe. Természetesen a „jégeső” és a merülőfürdő is örök élmény marad.

Hévízi kirándulás

A vízben történő lubickolás után – egy-egy alkalommal 20-30 perc ajánlott, naponta pedig maximum másfél óra – örömmel értesültem róla, hogy a településen működik egy ingyenes közösségi biciklis szolgáltatás: a HeBi, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a fürdőváros közösségi kerékpárjait használva közlekedjünk. Ez mind a vendégek, mind pedig a helyiek számára elérhető. Ráadásul négy állomás bármelyikén felvehetők és letehetők a kerékpárok egy elektronikus kártya segítségével, a nap 24 órájában. S az pedig már csak természetes, hogy a rendszerhez éppen ezért folyamatos szerviz és telefonos információs vonal is kapcsolódik, sőt GPS-szel a mozgásunk folyamatosan nyomon követhető.

Ha pedig a bringázásnál tartunk, fontos kiemelnünk, hogy elkészült a Hévíz – Keszthely kerékpárút, amely nem csak a két települést köti össze, hanem beköti a fürdővárost a Balatont megkerülő kerékpárút hálózatba, szélesítve ezzel a túrák útvonalának lehetőségeit.

De, hogy ne csak a privát élményeimről szóljon ez az írás, nézzünk néhány tényt is, miért ajánlott felfedezni ismét Hévízet.

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, biológiailag is aktív, tőzegiszapos, természetes termáltava.

A gyógyító erejű, 4,4 hektár nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják – amely bőséges vízhozamának köszönhetően (410 liter / másodpercperc) háromnaponta kicserélődik.

A tó vízhőmérséklete télen sem csökken 22 oC alá, nyáron pedig eléri a 35-38 oC-t

A tó vize a déli végén, közel 10 méteres csatornán keresztül a Zala folyón át a Balatonba ömlik.

A tavat egy 33.9 hektáros véderdő védi.

A gyógyvíz gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvízek kedvező tulajdonságait.

Gyógyászati célból ajánlott felkeresni: mozgásszervi megbetegedések, (kopásos) gerinc-, ízületi megbetegedések, gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában, Bechterew-kór, csontritkulás esetén, műtéteket követően, lágyrész-reuma, illetve bizonyos nőgyógyászati betegséges kezelésére.

A városka pedig a kulturális rendezvényekkel sem marad adós, gazdag programok várják a vendégeket.

 

Szántódi Zalán, Dunaújváros