Helyreállítják és új funkciókkal bővítik a keszthelyi Festetics-kastély parkját

Keszthely

A Nemzeti Kastélyprogram keretében folytatódik a keszthelyi Festetics-kastély fejlesztése. A második ütemben 5,5 milliárd forintból egyebek között a kastély egykori parkját állítják helyre, és új funkciókkal bővül a múzeum is.

Keszthelyen 2,8 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg 2011 óta – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az újabb fejlesztési tervekről tartott sajtótájékoztatón. A fejlesztések második üteme még idén megkezdődik: 1,5 milliárd forintos európai uniós és közel 4 milliárd forintos hazai forrásból rekonstruálják az egykori kertészetet, felújítják a kiállítások gépészeti rendszerét, bővítik a Vadászati Múzeumot és visszaállítják a fejőházat, valamint a lovas- és az agárpályát.

A legnagyobb beruházás a kastélypark lesz, melyet a 19. századi Angliában készült tervek alapján állítanak helyre 2019-ig. Eltávolítják a parkot átszelő közutat, s ezzel a területet 24 hektárosra növelik. A korábbival párhuzamosan új utat építenek, és kocsizható formában újítják fel a Fenékpusztára vezető, emblematikus fenyves allét is.

A programhoz kapcsolódóan a város területén is lesznek közlekedési beruházások, egyebek közt egy jelentősebb méretű új parkolót alakítanak ki a kastély közelében. 2017 áprilisától a keszthelyi lakosok havonta egy kijelölt napon ingyen megnézhetik majd a teljes múzeumegyüttest.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram biztosítja a beruházás hátterét. A programra több mint 55 milliárd forintot szánnak, amiből országszerte 39 várat és kastélyt állítanak helyre A fejlesztések a műemléki épületek megőrzését szolgálják, de elősegítik hosszú távú gazdasági működésüket is.

Fotó: http://minihungary.eu