Házi rétes – Jelenits atya kedves karácsonyi étele

Rétes

Hozzávalók a tésztához: fél kg nullás liszt, 1 tojás, 2,5 dl langyos víz, diónyi zsír, só.

Gyúródeszkára öntünk fél kg nullás lisztet, majd a közepébe mélyedést vájunk, s ebbe beleütünk egy egész tojást, beleteszünk egy diónyi disznózsírt és kevés sót. Lassanként adagoljuk hozzá a langyos vizet, miközben tésztát gyúrunk belőle, amely ne legyen se kemény, se lágy. (Akkor jó, ha a kezünkről és a deszkáról is könnyen leválik.)

A tésztacipót a meglisztezett deszkára tesszük, forró lábossal letakarjuk, és negyedórán át pihentetjük.

Az asztalra fehér abroszt terítünk, rá lisztet szórunk, majd a ráhelyezett tésztacipót sodrófával kissé kinyújtjuk, a tetejét olvasztott zsírral megkenjük.

Következik a „kihúzás”: mindkét tenyerünket a tészta alá dugjuk és lassan, óvatosan húzzuk minden irányban óvatosan, egyenletesen, amíg a tészta olyan vékony nem lesz, hogy szinte már átlátszó. A kihúzott rétestésztát rövid ideig szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsiradékkal befröcsköljük és ráöntjük a kívánt tölteléket (almásat, túrósat, meggyes-mákosat stb.). A rétest végül összecsavarjuk, zsiradékkal megkenjük, és tepsibe téve szép pirosra sütjük.