Hazatért ázsiai turnéjáról a Budapesti Operettszínház

Operett

A Budapesti Operettszínház művészei voltak az idén huszonhat éves Toyota Classics rendezvénysorozat sztárvendégei. Ez az egyetlen európai társulat, amely már második alkalommal kapott felkérést a Toyota koncertsorozaton való részvételre. Az operettszínház művészeti tíz évvel ezelőtt vettek részt ugyanezen a turnén, kirobbanó sikerrel. 

A Toyota Classics amellett, hogy a klasszikus zenét népszerűsíti Délkelet-Ázsiában, jótékonysági eseményként is működik. A jegybevételek és a szponzorok támogatása a vendéglátó ország valamely intézményének birtokába kerül. Jut adomány természetvédő, továbbá fiatal zenészeket támogató szervezetnek és gyermekkórháznak is.

Az Operettszínház művészei olyan műsort állítottak össze, amely reprezentálja a magyar operettkultúrát és a színház egyéni karakterét, ugyanakkor a tágabb értelemben vett európai zenés színházak világába is bevezeti a közönséget. Így a klasszikus Lehár- és Kálmán-dalok mellett Strauss- és Brahms-darabok is szerepeltek a műsoron, illetve Bernstein és Webber művein keresztül a musical is megjelent.

Az operettszínház zenekarát a mind az operett, mind a musical műfaj bemutatásában több évtizedes tapasztalattal rendelkező Makláry László vezényelte. A turné nem csupán a kulturális, de a kultúrdiplomáciai kapcsolatok megteremtését is lehetővé tette. A fellépők időközben hazatértek Budapestre, hogy újra a megszokott pesti színpadon lépjenek fel. Majdnem egy hónapot voltak távol, és hét ország hét városában léptek fel. Előadásaikon a karzaton ülő fiataloktól a páholyokban helyet foglaló királyi hatalmasságokig mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen az európai zenés színház, s hogyan is játszanak a magyarok operettet.

fotó: Budapesti Operettszínház